STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
6°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

SMANJENJE STRESA I ANKSIOZNOSTI: Udruga BIT provela projekt ''StressLess'' s osječkim maturantima

Relativno mlada osječka udruga, uglavnom mladih ljudi, koja je osnovana s ciljem pozitivnog utjecaja na društvo kroz socijalne i solidarne projekte usmjerene posebno prema ranjivim skupinama, Udruga BIT, provela je projekt ''StressLess'' s osječkim maturantima.

Projekt je usmjeren smanjenju stresa i anksioznosti koji se javljaju kod maturanata u okolnostima završetka srednjoškolskog obrazovanja i pripremanja za ispite državne mature.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije posredstvom Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Sudionici: dva maturantska razreda IKG-a, ukupno 50 maturanata

Projekt je provodilo šest mladih članova naše Udruge, pod mentorstvom psihologinje Marije Maloče.


Što smo radili posljednjih 10 mjeseci?

Danas su stigli privremeni rezultati ispita državne mature.

Nadamo se da su rezultati maturanata odraz njihovog napornog rada i truda kroz ovu godinu, te da su svi maturanti, a pogotovo sudionici našeg projekta ''StressLess'' zadovoljni svojim rezultatima.

Kroz posljednjih 10 mjeseci smo se kroz projekt trudili barem malo olakšati muke našim maturantima, te smanjiti njihov stres i anksioznost zbog pripremanja za državnu maturu.

Pokušali smo to ostvariti kroz 9 dosad održanih radionica koje su bile usmjerene jačanju njihovog samopoštovanja, kontroliranju neugodnih emocija, motivaciji za učenje, pripremanju za stresnu situaciju i kroz brojne druge teme.

 

Teme radionica su bile sljedeće:

TKO SAM I KAKAV SAM JA?
SAMOPOŠTOVANJE
PREUZMI ODGOVORNOST ZA VLASTITI ŽIVOT
SAMOPROCJENJIVANJE - KAKO SE VREDNUJEŠ I PO KOJIM KRITERIJIMA?
KAKO KONTROLIRATI NEUGODNE EMOCIJE I BOLJE SE OSJEĆATI?
KAKO SE MOTIVIRATI ZA UČENJE?
PRIPREMI SE ZA STRESNU SITUACIJU
NAUČI PODNIJETI NEUSPJEH
MOJA BUDUĆNOST

Nadamo se da su maturantima usvojena iskustva s radionica pomogla u smirenijem i opuštenijem rješavanju ispita državne mature, te da se to pozitivno odrazilo i na njihove rezultate na ispitima.

Budući da već danas većina maturanata zna koji studij će upisati i u kojem gradu, pred nama je još jedna radionica - posljednja aktivnost našeg projekta, a to je podjela iskustava studenata ili bivših studenata iz različitih hrvatskih gradova s našim maturantima. Oni će im prenijeti svoje iskustvo studiranja u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu itd., te im time olakšati prilagodbu na novi grad i nove okolnosti koje ih čekaju od jeseni.

Neki od detalja iz provedenih radionica koji su se posebno urezali u pamćenje i u srce nama, a vjerujemo i maturantima, su:

BILJEŽNICA SAMOPOŠTOVANJA - personalizirana bilježnica sa vlastitim imenom koju je svaki maturant dobio za sebe, a prethodno su cijelu bilježnicu ispisali svi njegovi/njezini kolege iz razreda sa onime što vide kod te osobe kao njezine vrline, kvalitete, talente i sl. Sve je to bio dio radionice o samopoštovanju, a koju su maturanti iznimno lijepo prihvatili i s veseljem odradili, a kad su čitali svoje bilježnice samopoštovanja nisu se krile ni suze radosti i ganuća.

PISMO UKRAJINSKIM MATURANTIMA - još jedna izrazito dirljiva aktivnost koja je bila dio radionice ''Kako kontrolirati neugodne emocije i bolje se osjećati?''. Naime, na kraju radionice maturanti su potaknuti da razmisle o tome kako su njihove ukrajinske kolege maturante još do prije koji dan morile jednake brige kao i njih: učenje, pripremanje za maturu, upis na faks... No, preko noći sve se promijenilo. Sada su njihove brige drugačije i puno tmurnije. Tim povodom maturanti su imali priliku napisati pisma podrške svojim ukrajinskim kolegama, a koja su potom objavljena na našim društvenim mrežama, a potom i u nekim lokalnim medijima, te se nadamo da su na taj način došle barem do nekih od onima kojima su upućene.

Osim radionica, sastavni dio projekta je bila i kampanja na društvenim mrežama gdje smo kroz poticajne i ohrabrujuće vizuale i tekstove nastojali pružiti podršku svim maturantima u godini koja je za njih posebno izazovna i teška.