STV Live
Subota, 25. ožujak 2023.
4°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Osječko-baranjska

JAVNE TRIBINE U 6 NAJVEĆIH GRADOVA U HRVATSKOJ: Udruga Franak: „Opljačkano se mora vratiti“

U udruzi Franak u punom je jeku organizacija prosvjeda najavljenog za 1. travnja u Zagrebu. Od Vrhovnog suda zahtijeva se da odmah i bez odlaganja donese potrebno pravno shvaćanje koje se tiče 55 tisuća obitelji s konvertiranim kreditima u švicarskim francima, ali i o ništetnosti cijelih ugovora s valutnom klauzulom i promjenjivom kamatnom stopom. O tome je bilo riječi i na današnjim javnim tribinama, koje su održane u 6 najvećih hrvatskih gradova.

Udruga Franak: „Opljačkano se mora vratiti“
Udruga Franak: ''Opljačkano se mora vratiti''

Bankarskoj prevari i pljački stoljeća koja traje već 20 godina i koja je poput elementarne nepogode poharala i uništila hrvatske građane i gospodarstvo plasirajući nezakonite, ništetne i nemoralne kredite u švicarskim francima mora doći kraj i mora je zaustaviti Vrhovni sud, poručuju iz Udruge Franak, koja je uoči prvotravanjskog prosvjeda u Zagrebu organizirala javne tribine u najvećim hrvatskim gradovima, a jednu od njih i u Osijeku.

Tribine organiziramo da još jednom upozorimo, upoznamo i podsjetimo ljude, koji su oštećeni nepoštenim bankarskim poslovanjem, što je i pravomoćnom sudskom presudom u kolektivnoj tužbi Udruge Franak i dokazano, na njihova prava i na ono što još mogu učiniti do 14. 6. kada nastupa opća zastara za tužbe, i po pitanju tečaja, a za neke dijelove i po pitanju kamate kao što su Sberbanka, kaže Vlado Iljkićkoordinator Udruge Franak za istočnu Hrvatsku.

Građani su pozvani i da se u što većem broju okupe na velikom zagrebačkom prosvjedu. Opljačkano se mora vratiti, a lopov mora platiti, ključna je poruka koju, kažu, žele odaslati s njega.

Postoji ukupno 125 tisuća CHF , od toga su 55 tisuća konvertirani, ostalo je 70 tisuća za koje ne znamo koliko još nije tužilo, ali to su krediti koji nemaju više nikakav upitnik hoće li dobiti obeštećenje. To su uglavnom auto CHF krediti, koji su otplaćeni prijašnjih godina i ljudi misle da nemaju pravo, ali imaju. Drugo, imamo 55 tisuća konvertiranih kredita, od kojih je 20 tisuća tužilo, 30 tisuća još treba tužiti. Zadnje mišljenje Vrhovnog suda, koje su oni pokušali implementirati, a nije prošlo. Dakle je dodijelilo samo 20% obeštećenja koje bi inače trebali dobiti od banaka, ali i tih 20 posto bi bilo sasvim dovoljno da svatko tko je time oštećen slobodno tuži, kaže Iljkić.

Najbolje je javiti se Udruzi Franak ili pronaći vlastitog odvjetnika, savjetuju iz same Udruge.

Imamo na našim stranicama popis dokumentacije koja vam treba. Ukoliko imate nekakav problem nađite prvo odvjetnika, dajte mu punomoć, on će zatražiti svu potrebnu dokumentaciju, ukoliko banka ne želi dati dokumentaciju, tada će se podići stupnjevita tužba, priložit će se dokaz da ste zatražili dokumentaciju, a niste dobili, i onda će sud naložiti banci da dostavi dokumentaciju. Ne treba se ničega bojati, treba samo naći odvjetnika i ići u to, kaže Iljkić.

Vrlo je važno krenuti što prije, jer zastara potraživanja za sve tužbe koje se temelje na kolektivnoj sudskoj presudi istječe 14. lipnja ove godine, podsjećaju još jednom iz Udruge Franak.