STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
5°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

NAJAVLJUJU KAKO ĆE I DALJE PODUPIRATI RAZNE PROJEKTE: Udrugama, studentima, djeci i ukrajinskim izbjeglicama Zaklada Novo sutra donira 430.000 eura

Udrugama, studentima, djeci iz domova kao i ukrajinskim izbjeglicama pomaže Zaklada Novo sutra čiji je osnivač Pavao Vujnovac. Donacijski ciklus za proteklih dvanaest mjeseci vrijedan je više od 400 tisuća eura, a iz Zaklade najavljuju kako će i dalje podupirati razne projekte.

Za novih 16 projekata stiže financijska pomoć Zaklade Novo sutra. Na natječaj se prijavilo gotovo 400 prijavitelja iz cijele Hrvatske u tri kategorije, a objavom rezultata  je završio donacijski ciklus za 2023. godinu u sklopu kojeg je Zaklada donirala preko 430.000 eura.

Vrijednost samih 16 projekata koje smo sad odabrali je oko 185 tisuća eura s tim da imamo dva aktivna projekta koji pratimo unazad par godina. Radi se o projektu pomoći ukrajinskim izbjeglicama koje smo smjestili na području Osijeka i projekt pomoći djeci sa potresom pogođenog područja Banovina – Sisak, Glina i Petrinja. Konkretno uzeli smo 53 djece u dugogodišnju skrb koju pratimo do kraja školovanja u vidu stipendija, odlaska na ljetovanje, kupovina sportske opreme, kupovina informatičke opreme i polaganje vozačkog ispita za djecu koja navrše dovoljan broj godina, kaže Davor Relatić, upravitelj Zaklade Novo sutra.

Zaklada koju je osnovao Pavao Vujnovac pomaže već godinama pa je tako 2021.  Udruga „MOGU“ zahavljujući njihovoj pomoći dobila natkriveno jahalište. Projekt je vrijedan oko 40 tisuća eura.

Adaptirali smo jednu staru konstrukciju, postavili novi krov, pjeskarili, bojali, zapravo udruzi omogućili da i u lošijim vremenskim uvjetima provodi svoje aktivnosti pomoću konja, kaže Relatić.

Mi sada se sakrijemo od kiše, od snijega i možemo neovisno o vremenskim utjecajima provoditi naše aktivnosti pomoću konja, a evo priznat ću iskoristili smo jedan dio obzirom da je zaista velika površina 36x20 metara ovoga objekta pa smo stavili sijeno i slamu jer nam je svake godine najmanje 30 posto propadalo jer nemamo skladište za njega pa smo pokrivali najlonom i ispod njega je sijeno pljesnivilo a to konji ne smiju jesti, kaže Mariana Koprivnjakpredsjednica Udruge za terapiju i aktivnosti pomoću konja „MOGU“ Osijek.

Uz pomoć konja ova Udruga inače provodi programe terapija i aktivnosti za djecu s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom, djecu i mlade s teškoćama u učenju i problemima u ponašanju.

Imamo više od 200 korisnika različitih stanja i dijagnoza, a benefiti terapijskog jahanja su ogromni – od fizioterapijskih, psihoterapijskih, socioterapijskih, znači svatko može ovdje pronaći nešto za sebe, pa u najmanju ruku uživati u društvu ovih prekrasnih životinja imamo ih 30-ak i konja i magaraca i pasa i mačaka i svinjice, i naravno u ovoj prekrasnoj prirodi, dodaje Koprivnjak.

Zaklada Novo sutra nastaviti će i ubuduće pomagati udrugama, projektima te će i dalje stipendirati mlade jer poručuju kako je važno skrbiti o svojoj zajednici i društvu.