STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
15°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

RASPISAN JAVNI NATJEČAJ ZA ZAKUP ČESTICA: Ukinut komunalni doprinos za gospodarstvenike, kreće 2. faza prodaje čestica u Zoni Nemetin

Od prvog dana ove godine svi gospodarstvenici koji na području grada Osijeka budu gradili gospodarsko-poslovne građevine bit će oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa, a za sve ostale on je smanjen za deset posto. Grad Osijek raspisao je danas i javni natječaj za zakup čestica u Industrijskoj zoni u Nemetinu u drugoj fazi popunjavanja zone.

Ukinut komunalni doprinos za gospodarstvenike, kreće 2. faza prodaje čestica u Zoni Nemetin
Ukinut komunalni doprinos za gospodarstvenike, kreće 2. faza prodaje čestica u Zoni Nemetin

Tvrtka Inspecto za kontrolu kakvoće robe i laboratorijsko ispitivanje hrane i vode već pet godina djeluje u osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin. Krenuli su s 29 novih radnih mjesta, a sada ih je 85, s tim da u sezoni zaposlenih bude čak i do 240. Zadovoljni su odabirom Industrijske zone Nemetin za pokretanje svog posla.

- Kad trebate donijeti nekakvu poslovnu odluku gdje ćete graditi, što ćete graditi, uvijek gledate gdje je to, kakva je lokacija, kakve su pristupne ceste, blizina aerodroma, ono što je nama bitno, mi dobivamo uzorke praktično iz cijelog svijeta, znači ta sama lokacija je odlučujuća, ako u tom trenutku dobijate vrlo povoljnu cijenu kvadrata  sa svim energentima i komunalnom infrastrukturom, znači vi tu poslije toga nemate nikakve dileme, kaže Ante Nevistić, direktor tvrtke Inspecto.

A Inspectu će se u Industrijskoj zoni Nemetin uskoro pridružiti i brojni drugi investitori, nadaju se u osječkoj gradskoj upravi. Kako bi ih potaknuli pokrenuli su niz mjera, uključujući i oslobođanje od plaćanja komunalnog doprinosa za gospodarstvenike, a koje je na snazi od prvog dana ove godine. Gradonačelnik Radić istaknuo je kako se radi o višemilijunskim olakšicama koje bi trebale donijeti prevagu kod ulagača da odaberu Osijek.

- Jedan od primjera koji će najplastičnije objasniti što znači u potpunosti oslobađanje komunalnog doprinosa za gospodarsko-poslovne građevine je kada govorimo primjerice o građevini od 2000 četvornih metara i šest metara visine, u našoj prvoj zoni olakšica je tada od gotovo milijun kuna, u drugoj zoni 720 000 kuna, u trećoj 540 000 i četvrtoj gdje spada i zona Nemetin je 180 000 kuna, kaže gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Za sve ostale komunalni doprinos od ove godine se smanjuje za deset posto. Tako se primjerice za izgradnju stambene zgrade od 12 000 prostornih metara u prvoj zoni komunalni doprinos smanjuje za 96 000 kuna, u drugoj zoni za 72 000, u trećoj za 54 i četvrtoj za 18 000 kuna. No, ovo je tek jedna od mjera koje ulagačima nudi grad Osijek u Zoni Nemetin, a koja je, tvrde u gradskoj upravi po uvjetima građenja i kupovine zemljišta najpovoljnija u Hrvatskoj. Nakon što su rasprodane sve čestice u prvoj fazi danas je krenula i prodaja čestica u Industrijskoj zoni Nemetin u drugoj fazi, i to za 10 građevinskih čestica ukupne površine 220 000 četvornih metara.

- Kroz naš program olakšica investitori mogu u Nemetinu iskoristiti olakšice do 200 000 eura potpore, govorimo i de minimis potporama, a ono što je bitno za napomenuti, u te de minimis potpore ne ulazi komunalni doprinos, znači komunalni doprinos je ekstra, znači imamo do 200 000 eura de minimisa i još komunalni doprinos kojim grad oslobađa sve gospodarstvenike na području cijeloga grada, kaže Radić.

U gradskoj upravi istaknuli su kako u ovom natječaju ne žele ponavljati greške prošle gradske uprave. U ranijim godinama, naime bilo je situacija kada su investitori uzeli zemlju, a zatim godinama ništa nisu s njom radili.

- Mi smo napravili dvije ključne stvari, jedna stvar je brzina građenja, znači u koliko u 24 mjeseca ne ishodite tehničku dokumentaciju gubite pravo na zemljište. Ukoliko 48 mjeseci ne sagradite objekt gubite pravo na zemljište, više nemate pravo građenja, i ono što je jako bitno da smo uveli 20 posto od veličine katastarske čestice mora biti površina objekta. Jer u proteklom natječaju je bilo napravljeno da možete sagraditi objekt od 100 kvadrata i uzet ogromno zemljište što mislim da nije korektno, kaže pročelnik UO za gospodarstvo Grada Osijeka Igor Medić.

U gradskoj upravi najavili su i kako su već u razgovorima s ozbiljnim investitorima zainteresiranim za kupnju čestica u Nemetinu, no za sada ne mogu izlaziti u javnost s detaljima. Kazali su kako su rezultati ovih pregovora dovoljno ohrabrujući da se već i s državom pregovara o trećoj fazi ponude čestica u zoni.