STV Live
Nedjelja, 19. svibanj 2024.
22°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

PRIKUPLJALI NOVAC ZA SOCIJALNO UGROŽENE OBITELJI: Umjesto zabave, korisnici osječkog učeničkog doma organizirali humanitarni sajam

Umjesto vlastite zabave, učenici osječkog učeničkog doma ove su godine odlučili pomoći drugima. Po prvi puta Volonterski klub Trgos organizirao je u Trgovačkoj i komercijalnoj školi „Jesenski humanitarni sajam“, a kojim su prikupljali novac za socijalno ugrožene obitelji.

Svake godine učenički dom osječke Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ organizira veliku manifestaciju za Dane kruha. Učenici i pofesori prave pekarske proizvode i kolače, natječu se koji su najbolji te imaju zajednički objed. Nažalost, korona je to ove godine onemogućila, no zato su odlučili ovu energiju uložiti u humanitarne svrhe.

"Djeci samo treba nekakav dobar impuls. Mi uvijek čitamo nekakve napise po novinama, djeca su ovo napravila, djeca su ono napravila, naravno u negativnom smislu, ali kad je ovako nešto pozitivno mogu vam reći da je odaziv puno bolji nego što smo mi mislili. Njima je zanimljivo raditi s nama profesorima, onda osjećaju tu zajedničku energiju, vidite da su svi sretni, pogotovo nakon ove pandemije kada smo bili svi pozatvarani, tako da je ovo bitno za njihovo mentalno zdravlje", kaže profesor odgajatelj u Učeničkom domu Kristina Jurić.

Akciju je organizirao Volonterski klub Trgovačke škole Trgos, a koji okuplja učenike na brojnim aktivnostima. Ovoga puta pokazali su svoju kreativnu, pekarsku i spretnu stranu.

"Svrha sajma je prikupljanje novca za ekonomski ugrožene obitelji škole i doma. Imamo stolove, na njima smo poslagali domaće proizvode od kruha, imamo rukotvorine iz volonterskog kluba, razne narodne nošnje i starudiju", kaže član Volonterskog kluba „Trgos“ Gabrijel Vučanović.

Kako su korisnici učeničkog doma Trgovačke škole i učenici drugih osječkih srednjih škola, i oni su se rado uključili u Jesenski humantarni sajam. Učenici koji pohađaju Školu primijenjene umjetnosti i dizajna ako su izradili nakit i ukrasne predmete, te se pritom i dobro zabavili.

"Majice smo izrađivali s akrilom i crtali smo i novac koji smo skupili smo dali u dobrotvorne svrhe. Izrađivali smo nakit od reciklažnih materijala i također novac koji skupimo ćemo dati u dobrotvorne svrhe. Bilo je lijepo sudjelovati, dosta nas se skupilo i to je bilo lijepo za vidjeti i bilo se lijepo družiti s ljudima", rekla je učenica Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Tamara Majhen.

Organizirane su i radionice izrade suvenira, nakita, i čestitki, te radionica recikliranja. Ovogodišnji Jesenski humanitarni sajam bio je, kažu u učeničkom domu, tek prvi po redu, te za sljedeću godinu najavljuju i puno veći, kojim će, nadaju se, prikupiti i više novca za obitelji u potrebi.