STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
35°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

SASTANAK KOORDINACIJE NAČELNIKA I GRADONAČELNIKA OBŽ: Upućen apel uzgajivačima na maksimalno pridržavanje svih biosigurnosnih mjera

Nakon proboja afričke svinjske kuge na područje Osječko-baranjske županije aktiviran je cijeli operativni sustav županijskih i stručnih službi. Na zaražena tri gospodarstva na području Općine Semeljci usmrćene su 53 svinje, a zasada nema novih informacija o daljnjem širenju bolesti na druga gospodarstva. U Osijeku je održan sastanak koordinacije načelnika i gradonačelnika Osječko-baranjske županije s kojeg je upućen apel uzgajivačima na maksimalno pridržavanje svih biosigurnosnih mjera.

Upućen apel uzgajivačima na maksimalno pridržavanje svih biosigurnosnih mjera
Upućen apel uzgajivačima na maksimalno pridržavanje svih biosigurnosnih mjera

Rečeno je i kako policija i civilna zaštita na prometnicama i putevima u Općini Semeljci kontrolira sav promet mesa.

Zaključili smo da ukoliko se pojavi i u drugim općinama, postupit ćemo isto tako, i uz pomoć policije i uz pomoć civilne zaštite, kao bi se što manje promet mesa odvijao po samoj županiji, a inspektorat će isto tako i danas izaći na teren u Općini Semeljci i dat će daljnje upute samim uzgajivačima, rekao je Mato Lukić, zamjenik župana osječko-baranjskog.

Mi smo s naše strane napravili sve. Što je sljedeće? 15 dana je jako ključno, da u 15 dana možda budu izolirani slučajevi da se virus ne širi. Čekamo sljedeću naredbu Vlade RH. Ono što ja mogu apelirati na sve, znači moramo shvatiti ozbiljnost. Virus će trajati godinama. Mi smo se nadali da će virus doći što kasnije u našu županiju, podigli smo biosigurnosne mjere, morate znati da u našoj županiji imamo 3918 proizvođača u kategoriji 0, 1 i 2, koji nisu podigli biosigurnosnu mjeru. Sveukupno 37 tisuća svinja, kaže Romeo Jukić, pročelnik UO za poljoprivredu OBŽ.

- Da budemo iskreni, bilo je pitanje dana kada će se to dogoditi. Mi smo rubna općina s Vukovarsko-srijemskom županijom, posebno Mrzović i Vrbica gdje se pojavila kuga. Ti ljudi, jako puno njih gravitira prema Vinkovcima s radnim poslovima, djeca idu u srednje škole, tako da je tamo bila „najmekša“ granica, i dogodilo se, to što se dogodilo, baš tu gdje smo se i naviše pribojavali. Poduzeli smo sve mjere u dogovoru sa Županijskim stožerom, sve što se tražilo. Policija je odradila svoje, civilna zaštita svoje zadaće. Čekamo danas neke nove upute, da vidimo što ćemo dalje, kaže načelnik Stožera civilne zaštite Općine Semeljci Mirko Miladinović.