STV Live
Subota, 03. prosinac 2022.
1°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

OKLOPI, KOPLJA, MAČEVI...: Ustanak hrvatskih velikaša nakratko oživio u Donjem Miholjcu

Ustanak hrvatskih velikaša u 14. stoljeću protiv ugarske kraljice Marije i njenog supruga Žigmunda Luksemburškog na trenutak je oživio u Donjem Miholjcu. Vitezovi u oklopima s mačevima, kopljima i štitovima, pred mnoštvom, uglavnom mladih prikazali su kako izgleda viteška bitka. Oduševljene posjetitelje privukli su i dodatni sadržaji.

Ustanak hrvatskih velikaša nakratko oživio u Donjem Miholjcu
Ustanak hrvatskih velikaša nakratko oživio u Donjem Miholjcu

Iako nije srednjovjekovni, dvorac Mailath-Prandau u Donjem Miholjcu, odnosno njegov perivoj i park poslužili su kao odlična kulisa za prikaz tog doba koje nije bilo previše milosrdno. Danas uz dobrovoljni prilog, a nekada se na ovakvoj spravi završavalo po kazni.

Završi se ako ste ukrali jabuku, kruh ili nešto tako. Uglavnom samo lopovi i kriminalci završavaju na ovakvim spravama i u zatvoru, kaže Ivan (Red vitezova Ružice grada, Orahovica),

No, iako su zatvor i sprava za mučenje dobar mamac, svi su ipak došli vidjeti središnji događaj - bitku vitezova.

Događaj se zove ustanak hrvatskih velikaša. Bazira se na povijesnom događaju kada je krajem 14. stoljeća dio hrvatskih velikaša ustao protiv ugarske kraljice Marije i njenog muža Žigmunda Luksemburškog, kaže Mirjam Ćosić, predsjednica Povijesne udruge "Mailath".

Malo smo umorni danas jer smo došli sa snimanja Vikinga, bili smo i na snimanju Igre prijestolja, Robin Hooda i dosta toga. Stvarno imamo puno obaveza. Izrađujemo novu opremu, primamo i članove. Sve u cilju očuvanja naše povijesti. Sve ovo što radimo je dar odraslima, ali i briga za djecu, da vide kako je izgledalo. Da se ponose prošlošću i da im nitko drugi ne piše povijest, kaže Vlado Grgić (Red vitezova Ružice grada, Orahovica).

Iako je svima prikaz srednjovjekovnog viteštva bio impresivan i zabavan, najviše su uživali oni najmlađi.

Mač ili malj, kao i štitovi obavezan su rekvizit.

Jako mi se sviđaju vitezovi, i obožavam bitke. Zato što u njima je borba i tuča, kaže Martin Rafael iz Donjeg Miholjca.

Interesantno mi je kad su se oni mačevali i kad su svi popadali dolje, kaže Tin iz Donjeg Miholjca.

Jer povijest je komplicirana, a pogotovo međusobni odnosi srednjovjekovnih velikaša. No, to je nešto čime se ovi mališani još ne moraju zamarati. A, u svemu su uživali i oni nešto stariji od njih.

Srednjovjekovni događaji teško mogu proći bez kovača.

A s gašenjem nebeske vatre i nestankom svijetla završio je još jedan hrvatski ustanak. I ovoga puta, ovakva manifestacija pokazala se kao pun pogodak.