STV Live
Nedjelja, 19. svibanj 2024.
19°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

''SIGURNO U PROMETU'': Uz malo vježbe mladi biciklisti sigurni u prometu

Bicikl je mnogima omiljeno prijevozno sredstvo, pa ne čudi da je sve više biciklista na stazama i prometnicama. A kao i svi drugi, i oni trebaju biti na oprezu i poštovati prometna pravila. Sve to naučili su osječko-baranjski osnovnoškolci koji su znanja i vještine pokazali na tradicionalnom natjecanju „Sigurno u prometu“, a koje se vratilo nakon dvogodišnje stanke.

Uz malo vježbe mladi biciklisti sigurni u prometu
Uz malo vježbe mladi biciklisti sigurni u prometu

Jednu za drugom preprekom svladavali su učenici iz 8 osnovnih škola Osječko-baranjske županije na najnovijem izdanju natjecanja „Sigurno u prometu.“

Njih 32 prošlo je prvo teorijski, a zatim i praktični dio - vožnju bicikla na poligonu u osječkoj sportskoj dvorani Zrinjevac. Priznaju kako u slobodno vrijeme voze bicikl, te da znaju na što treba paziti.

Suci su pozorno pratili vožnje i ovisno o uspješnosti dodjeljivali pozitivne ili negativne bodove.

 

No najbitnije od svega je, kažu, da djeca na ovaj način dobiju osnovno prometno obrazovanje.

- Ono što mislim da je važno ne samo za djecu nego i za ostale bicikliste da znaju osnovne propise, osnovne znakove, da znaju da moraju stati na stop. Da paze da se voze biciklističkim stazama, ako nema staza oni mali se mogu voziti po nogostupu, a ovi stariji bi se trebali voziti po cesti. Svi ljudi koji su na biciklu spadaju u kategoriju vozila i vozača i jednako ih se može kažnjavati kao ostale vozače, kaže Jasminka Bek, sutkinja na natjecanju „Sigurno u prometu“.

 

Tradicionalno natjecanje „Sigurno u prometu“ u Osječko-baranjskoj županiji održava se u organizaciji Auto-moto kluba „Slavonac.“

- Zadnje dvije godine je bila stanka iz poznatih razloga, sada je nastavljeno. Natjecanje je predviđeno za djecu školske dobi od 10 do 12 godina. Cilj je da teorijski i praktično nauče i prometne propise i vožnju bicikla. Inače ima 4 razine – to su školska, ovo sada je županijsko, kaže organizator natjecanja „Sigurno u prometu“ Zdenko Lupinski.

Slijedi državno natjecanje u svibnju na kojem će Osječko-baransku županiju predstavljati današnji pobjedinci – dvoje najboljih djevojčica i dječaka. Posljednja razina je Europsko natjecanje kojemu je domaćin Hrvatska.