STV Live
Četvrtak, 18. kolovoz 2022.
33°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

ZELENA EKONOMIJA I DIGITALIZACIJA: Veleposlanici nordijskih zemalja posjetili Osijek: ''Želimo raditi s vama!''

Zelena ekonomija i digitalizacija bile su glavne teme današnjeg sastanka nordijskih veleposlanika, župana Ivana Anušića i zamjenika gradonačelnika grada Osijeka Dragana Vulina. Nakon sastanka su zaključili „Želimo s vama raditi na tome!“.

Veleposlanici nordijskih zemalja posjetili Osijek: ''Želimo raditi s vama!''
Veleposlanici nordijskih zemalja posjetili Osijek: ''Želimo raditi s vama!''

Grad na Dravi po prvi puta zajedno su posjetili veleposlanici Republike Finske i Kraljevina Švedske i Danske, te otpravnica poslova veleposlanstva Kraljevine Norveške. Teme današnjeg sastanka s upravom grada i županije bile su one aktualne.

-Razgovarali smo puno o tranziciji zelene ekonomije i digitalizaciji. Spomenuli smo da želimo zajedno s vama raditi na tome, a tranzicija i zelena ekonomija su aktualne u našim zemljama i jako se brzo mijenjaju industrija i način života, a vi ovdje u Slavoniji imate fantastičan potencijal, rekla je Diana Madunić, veleposlanica Kraljevine Švedske u RH.

O njihovoj praksi funkcioniranja rada gospodarstva, energetike i svega ostalog što je i bila tema današnjeg sastanka. Digitalna transformacija i održivi razvoj o kojemu smo razgovarali i o kojem ćemo i dalje nastaviti razgovarati u daljnjoj suradnji i komunikaciji kada govorimo o konkretnim projektima koje ćemo u budućnosti razvijati, nadam se, zajedno i s ovim zemljama, rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Upravo od nordijskih zemalja možemo puno učiti i naučiti, dodao je župan Anušić. Ali i grad Osijek ima se čime pohvaliti.

Pa sam i s ponosom istaknuo kako smo u prošloj godini, kao Grad Osijek, dobili nagradu za najbolji Eko city i to na temelju postignutih rezultata u brojnim poljima od čega bih ja svakako izdvojio činjenicu da ćemo u ovoj godini imati više od 50% odvojeno prikupljenog otpada po čemu smo apsolutni rekorderi u Republici Hrvatskoj, kaže zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Kada govorimo o većim gradovima, to je jedno veliko postignuće jer čak i oni gledaju naš primjer, zaključili su iz gradske uprave i dodali kako se značajne uštede planiraju postići upravo kroz digitalizaciju.