STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Sport

NATJECANJE OKUPILO 29 EKIPA: Više od 170 mladih sportaša odmjerilo snage na Državnom prvenstvu u gimnastici za osnovne škole

Osijek je domaćin novog Državnog prvenstva školskih sportskih društava u gimnastici za osnovne škole. Natjecanje je okupilo 29 ekipa sa 170 sportaša i sportašica iz brojnih hrvatskih gradova koji su svoje snage odmjerili u četiri gimnastičke discipline.

Više od 170 mladih sportaša odmjerilo snage na Državnom prvenstvu u gimnastici za osnovne škole
Više od 170 mladih sportaša odmjerilo snage na Državnom prvenstvu u gimnastici za osnovne škole

19 ekipa djevojčica i 14 ekipa dječaka na ovogodišnjem Državnom natjecanju u gimnastici imali su priliku okušati se u disciplinama preskoka, ruča, grede i tla za koje su ih tijekom posljednjih mjeseci vrijedno pripremali njihovi treneri. Ovim osnovnoškoolcima ljubav za gimnastiku rodila se vrlo rano pa im ni pripreme, ali ni nastup pred publikom nisu predstavljali nikakav problem.

Moja sestra je krenula trenirati gimnastiku, ona je starija od mene pa sam krenula i ja. Jako mi je lijepo tamo i našla sam nove prijatelje i treniram već pet godina, kaže Lara iz Osijeka.

Gimnastika je nekako lijep sport, sve treba biti čisto i lijepo, ne smiju se neke greške raditi i ima toliko drugačijih stvari gdje ne može svatko raditi isto. Nije se zahtjevno pripremiti za ovo natjecanje, treniram gimnastiku dugo, ali za druge škole je malo drugačije. Nisu tako teške vježbe, mogu se naučiti ako se potrudi, kaže Dominik iz Rijeke.

Na natjecanju se najviše ocjenjivala izvedba, no istaknuto je kako nije bitno tko će osvojiti najviše bodova, već sudjelovati i biti dio ove velike priče.

Dovela sam ekipu učenika, ekipu učenica. Evo po prvi puta učenike. Sa učenicama redovito dolazimo u Osijek, oduševljeni smo s gimnastikom kao sportom, sa organizacijom sa domaćinima. Ja imam samo riječi hvale i zahvale i nadam se da ćete biti naši domaćini stalno, kaže Josipa Petrićučiteljica u OŠ Petra Krešimira IV. Šibenik.

Ovo je samo jedna od aktivnosti koju provodi Hrvatski školski sportski savez, a koja osim što pridonosi razvoju kulture sporta među najmlađima, važan utjecaj ima i na prepoznatljivost Osječko-baranjske županije.

- Kao što znamo da je gimnastika jedan od bazičnih sportova i sigurno da je treba staviti uz atletiku kao bazične sportove u vrh jer kad prođemo te bazične sportove onda djecu možemo usmjeravati u neke druge sportove, kaže predsjednik Hrvatskog školskog sportskog zaveza Zlatko Kraljević.

Osječko-baranjska županija u 2024. godini bit će Europska regija sporta i posebno nam je i ove godine drago ugostiti ova državna natjecanja, bit će pregršt aktivnosti i u narednom razdoblju. No svakako važno je ulaganje u infrastrukturu, ulaganje u kvalitetnan rad s djecom jer jedino to daje pravi rezultat kada se više djece bavi sportom onda će biti zdraviji i kvalitetniji ljudi i imat ćemo bolje predispozicije da i društvo bude kvalitetnije, kaže zamjenik župana osječko-baranjskog Josip Miletić.

Zamjenik župana za kraj je čestitao svim natjecateljima, ali i njihovim mentorima i trenerima te poručio kako će županija nastaviti ulagati napore u razvoj sporta i brigu o mladim sportašima.