STV Live
Srijeda, 07. lipanj 2023.
16°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Glazba

RAZMJENA ISKUSTVA UTJECAJNIH OSOBA: Više od 40 sudionika iz 15 zemalja razmjenilo iskustva i znanja na Kongresu mladih glazbenika

Više od 40 delegata iz 15 zemalja cijeloga svijeta okupilo se na Kongresu mladih glazbenika u Osijeku. U središtu susreta bila je razmjena iskustva utjecajnih osoba iz područja klasične glazbe – od dirigenata, voditelja orkestara do organizatora koncerata i festivala.

Više od 40 sudionika iz 15 zemalja razmjenilo iskustva i znanja na Kongresu mladih glazbenika
Više od 40 sudionika iz 15 zemalja razmjenilo iskustva i znanja na Kongresu mladih glazbenika

Tamburaška škola Batorek domaćin je Kongresa mladih na kojemu su se okupili utjecajni predstavnici klasične glazbe, među ostalim, iz Francuske, Španjolske, Japana i Meksika. Glavni organizator je asocijacija Eurochestriess koja od 1989. okuplja mlade glazbenike na raznim događanjima, a škola Batorek jedini je orkestar tradicionalnog profila u toj obitelji klasičnih ansambala.

- Mi smo članice te asocijacije od 2008. godine. Preko njih smo proputovali cijeli svijet. Bili smo u Kanadi, Kini u Brazilu, četiri puta u Francuskoj na njihovim festivalima, upoznali sve članove te asocijacije. Imamo sjajnu konekciju i sjajne odnose.Čujemo se stalno i dogovaramo: imaš li koji orkestar za festival, pošalji ga. To puno mladima znači, ne samo s te geografske strane nego i s one edukativne. Ovdje upoznajemo brojne dirigente i sve ono što u klasičnom svijetu je dobro, mi smo to uvukli u našu asocijaciju, kaže Franjo Batorekvoditelj Tamburaške škole Batorek i suorganizator kongresa.

U središtu kongresa stoga je razmjena iskustva i znanja mladih kroz zanimljiva predavanja i seminare, no ovo je tek uvertira u spomenute festivale kojima se nastoji promovirati glazbena kultura i posebnost klasične glazbe.

Veliki izazov na tim festivalima je činjenica da se spajaju različiti orkestri, uzimaju iz različitih zemalja, spajaju mlade glazbenike, a onda odabiru dirigente koji imaju samo tjedan dana da uvježbaju komade koji bi bili interesantni publici i u tako kratkom vremenu moraju sastaviti sve te mlade glazbenike i sve mora funkcionirati perfektno na dan kada se festival zatvara, kaže Aimeric Van Iseghem iz Francuske.

Asocijacija svake godine ovaj događaj organizira u drugoj državi članici. Prije korone domaćin je bila Estonija, zatim Francuska, a prošle godine Španjolska te ističu kako cijela priča ima i bitnu socijalnu dimenziju.

Mi redovito tražimo zemlje koje su proživjele rat pa se na ovaj način prenosi i jedna ideja mira. Prošle godine smo organizirali festival koji je bio posvećen Ukrajini, a mi smo ovdje radi vaše situacije koju ste imali ne tako davno i koje se vi stariji itekako sjećate, kaže Claude Revolte, predsjednik asocijacije Eurochestries.

Kongres se održava do 6. ožujka. Uz predavanja, za sudionike je planiran i obilazak znamenitosti Osijeka, Vukovara i Kopačkog rita, a sutra s početkom u 21 sat u ZOO Hotelu Osijek okupljeni će moći uživati u koncertu Golden Strings tamburaškog orkesta.