Na 11. izdanju Slaninijade u Bistrincima, u organizaciji tamošnjih ribolovaca okupilo se 35 natjecatelja i barem stotinu ljubitelja slanine na koju se nestrpljivo čekalo u veselom raspoloženju.
Svaki je natjecatelj trebao ispeći svoj komad slanine, a kraj vatre ih je čekao spreman ražanj.
Stručnjaci za slaninu ništa ne prepuštaju slučaju. Svaka slanina mora proći strogi sud.
Pa i ako nije šampionka, već će završit na nečijem tanjuru.
- Nije mogao biti ljepši dan. Osjeti se pomalo zub hladnoće što i treba biti u ovo vrijeme kad se peče slanina i hvala Bogu unatoč svemu što nas prati u ove dvije godine uz pridržavanje mjera koliko mora biti. Ovdje lijepo na čistom zraku, uz rijeku Dravu mislim da ne može biti ljepše okruženje, rekla je Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika Belišća.
Pečenje slanine postalo je dio naše tradicije koju rado dijelimo s gostima svih uzrasta, istaknula je dogradonačelnica pozvavši ovom prilikom sve ljubitelje slavonske autohtone kuhinje i nagodine u Bistrince.