STV Live
Subota, 23. rujan 2023.
18°C
"Danas ljudi znaju cijenu svega, a vrijednost ničega" -O. Wilde

Kino i film

NAGRADA REDATELJU FILMA ''VUČEDOLSKA JAREBICA'': Vučedolska kultura postaje sve prepoznatija u Europi i svijetu

Vučedolska kultura cijeni se diljem Europe. Potvrđeno je to nagradom koju je Darko Puharić dobio za najboljeg redatelja dugometražnog dokumentarnog filma „Vučedolska jarebica“. Ali i Oznakom europske baštine koja je ove godine dodijeljena Muzeju vučedolske kulture i arheološkom lokalitetu Vučedol.

Vučedolska kultura postaje sve prepoznatija u Europi i svijetu
Vučedolska kultura postaje sve prepoznatija u Europi i svijetu

Nagradu za najboljeg redatelja dugometražnog dokumentarnog filma na Internacionalnom film festivalu u Madridu odnio je Darko Puharić. S drugim dijelom serijala o Vučedolu pod nazivom „Vučedolska jarebica“ pomeo je brojnu konkurenciju i napravio korak naprijed u promociji jedne od najvažnijih kultura ovih prostora.

Prijavili smo film na dvadesetak festivala i možemo reći da su stvarno reakcije odlične. I od tih nekih pet pobjeda i četiri polufinala koje smo ostvarili na filmskim festivalima, zasigurno ovaj u Madridu u Španjolskoj je najjači do sada. Imali smo priliku projicirati film, predstaviti ga. U svakom slučaju jedno ozbiljno društvo i ozbiljan festival, kaže redatelj Darko Puharić.

Festivalskim nagradama filmska ekipa dobila je samo vjetar u leđa za prezentiranje kulture ne samo Vučedola nego i Vukovara, dodao je redatelj. Uz filmsku uspješnicu, doprinos u promociji svakako je i Oznaka europske baštine koja je ove godine dodijeljena Muzeju vučedolske kulture te arheološkom lokalitetu Vučedol.

Muzej kao prezentacija same baštine koju čuvamo je izuzetno značajan i mi ćemo i dalje nastaviti u tom smislu raditi na promidžbi, na istraživanju, na samim sustavnim arheološkim istraživanjima, na proučavanjima i na interpretacijama znanstvenih rezultata našega istraživanja, a zapravo time ćemo osnažiti tu europsku baštinu koju čuvamo, a to nam je i glavna naša zadaća, kaže ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.

Iz grada Vukovara istaknuli su kako su izuzetno ponosni što su imali priliku biti dio ove velike priče.