STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
19°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Vukovarsko-srijemska

NOVOIZGRAĐENA BICIKLISTIČKA STAZA: Vukovar – grad po mjeri biciklista

Nakon što je centar Vukovara biciklističkom stazom povezan s gradskom četvrti Borovo naselje te izgradnjom nove biciklističke staze duž gradske četvrti Mitnica sada se gradom može sigurno biciklirati od zapadnog ulaza iz smjera Osijeka do istočnog izlaska u smjeru Iloka, u ukupnoj duljini od 11 kilometara.

Vukovar – grad po mjeri biciklista
Vukovar – grad po mjeri biciklista

Novoizgrađena biciklistička staza proteže se Ulicom bana Josipa Jelačića, od Trga Slavija sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Ukupne je duljine 2850 metara, a vrijednost investicije je nešto viša od 3 milijuna i 300 tisuća kuna. Projekt je sufinancirao Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara.

- Ovo je jedan projekt koji je prvotno bio zamišljen i obećan nama u gradu Vukovaru da će biti realiziran u sklopu Programa obnove komunalne infrastrukture grada Vukovara na koji se Vlada obvezala još 2016. godine. Nažalost nismo dočekali da ta realizacija krene iz projekta i programa koji sam naveo tako da je Grad Vukovar bio prisiljen financirati ovu stvar vlastitim sredstvima odnosno pokrenuti sam projekt, kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

A nakon otvorenja nove biciklističke staze Grad Vukovar je kroz javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije prijavio tzv. master-plan biciklističkih staza u Vukovaru.

- Radi se o prijavi na sufinanciranje projektno-tehničke dokumentacije za ukupno 17 kilometara biciklističkih staza na području grada Vukovara. Mi se nadamo pozitivnom odgovoru jer nakon toga slijede nam mehanizmi Nacionalnog plana oporavka te ITU mehanizam kroz koji će biti moguće realizirati ove projekte jer ovi projekti spadaju u domenu zelene tranzicije i smanjenja CO2, kaže zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

Vrijednost spomenute dokumentacije je milijun i 200 tisuća kuna, a financirana je u 90 postotnom iznosu iz Europskih strukturnih fondova.

- To su biciklističke staze u ruralnim dijelovima kao na primjer Lužac, pristup odnosno ulaz u grad iz smjera Bogdanovaca, iz smjera Vinkovaca, iz smjera Borova. To su lokacije gdje je velika frekvencija biciklista, kaže Dražen Čulig, pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Grada Vukovara.

Svrha ovih projekata je poboljšanje prometne povezanosti, povećanje korištenja bicikla kao oblika prijevoznog sredstva te povećanje sigurnosti biciklista i ostalih sudionika u prometu, napomenuo je gradonačelnik Penava.

Izgrađena biciklistička staza prati postojeći definirani koridor biciklističke rute „Dunav“ koja je dio međunarodne biciklističke rute Euro Velo 6 koja spaja Atlantski ocean s Crnim morem.