STV Live
Ponedjeljak, 11. prosinac 2023.
1°C
"Danas ljudi znaju cijenu svega, a vrijednost ničega" -O. Wilde

Vukovarsko-srijemska

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: Vukovar ostao bez dežurne ljekarne, umjesto županije natječaj će raspisati grad

Još jedan rekordni gradski proračun usvojilo je Gradsko vijeće grada Vukovara za 2024. godinu, i to u iznosu od 73 milijuna eura. Amandman na proračun uložio je, zanimljivo i sam gradonačelnik Ivan Penava, i to kako bi u Gradu heroju, koji je ostao bez te usluge, ponovno počela s radom dežurna ljekarna.

Vukovar ostao bez dežurne ljekarne, umjesto županije natječaj će raspisati grad
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava

61 milijun eura iznosi izvorni proračun grada Vukovara za 2024. godinu, a ako se uključe i proračunski korisnici gradska blagajna raste na 73 milijuna. Brojni su projekti na rashodovnoj strani, od obnove grand hotela, tenis dvorane, obnove škola i vrtića i druge infrastrukture, dok se na prihodovnoj strani očekuje kako će se proračun dobro puniti. Oporbeni vijećnici iz redova HDZ-a ustvrdili su kako je proračun prenapuhan, no gradonačelnik Penava odgovara kako se projekte mora planirati unaprijed.

- Jer ukoliko imate najavu, konkretno danas da će u periodu do travnja mjeseca sljedeće godine biti raspisana objava natječaja za izgradnju novih kapaciteta za predškolski odgoj onda ste vi kao odgovorni čelnik, odnosno gradonačelnik, načelnik ili župan dužni to planirati, jer ukoliko ne planirate natječaj dođe i prođe, vi nemate to u proračunu ne možete se javiti na to, kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

A gradonačelnik je na proračun za 2024. godinu podnio i amandman. Naime, jedina dežurna ljekarna na području grada prestala je s radom, te su u gradu odlučili sredstvima iz proračuna raspisati natječaj za obavljanje usluge dežurne ljekarne.

- Mislim da je to jako potrebno i obiteljima s malom djecom, ali i kroničnim bolesnicima i našem kućanstvu treće životne dobi. Mislim da to grad Vukovar kao sjedište Vukovarsko-srijemske županije zaslužuje, međutim i paralelno s tim iskazujem svoje nezadovoljstvo budući da je ta problematika javnog zdravstva i rada ljekarni u domeni Vukovarsko-srijemske županije koja je nažalost odlučila ne pokrivati i ostaviti zapravo grad Vukovar bez dežurne ljekarne što je nešto s čim se ja ne mogu složiti, kaže Penava.

Na današnjoj sjednici gradonačelnik je podnio i izvješće o radu u prvih šest mjeseci ove godine. Predstavljen je tako polugodišnji rad cjelokupne gradske uprave, a i ovdje su na prvom mjestu bili projekti.

- Jedan koloplet svega, gdje možete vidjeti po podacima koliko se realno u gradu radi, koji su sve akti doneseni i ponovno ću reći, najbolje o tome govori izgled grada Vukovara, dojmovi samih građana i posjetitelja grada Vukovara, i to je ono što nas najviše motivira da nastavimo s realizacijom svih ovih projekata, kaže Penava.

Zanimljivo je bilo i tijekom točke pitanja i prijedlozi vijećnika. Vijećnik Srđan Milaković iz DSS-a ustvrdio je kako su u gradu Vukovaru izostale investicije koje bi otvorile nova radna mjesta. Gradonačelnik Penava odgovorio je pak kako je nekonkurentna država, a ne grad. Podsjetio je i kako je i sam inicirao izmjene Zakona o obnovi i razvoju grada Vukovara kojima bi se poboljšao položaj grada i privukle investicije.

- Gdje sam detektirao sam da sa zakonskim aktima koji su na snazi u Republici Hrvatskoj grad Vukovar ne može napraviti kvalitetne iskorake u smislu otvaranja radnih mjesta i jačanja gospodarstva, jer zakonska regulativa u tom smislu je vrlo nekonkurentna na razini cijele Republike Hrvatske, a  tako jednako i za grad Vukovar, kaže Penava.

A predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Željko Sabo izvijestio je i kako će se na prijedlog vijećnika Domovinskog pokreta održati tematska sjednica Gradskog vijeća vezano uz problem obilaznice. Dodao je i kako su materijali za sjednicu već pripremljeni te bi ona trebala biti održana uskoro, a kazao je i kako će biti pozvani i predstavnici hrvatske Vlade.

- Nadam se da će poziv koji će biti upućen i ministru i određenim institucijama koje su bitne i koje vode projekte vezano uz izgradnju ceste i komunalne infrastrukture se odazvati na tu sjednicu, mislim da je to jedan od ja bih rekao onih najbitnijih projekata koje grad Vukovar ima u projektim, ima i građevinske dozvole i samo dobra volja da se netko ne inati da kaže, dobro idemo već jednom konačno s tom obilaznicom u gradu Vukovaru, kaže predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Željko Sabo.

Na sjednici su usvojene i relevantne odluke potrebne za početak postupka izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Vukovara. Gradonačelnik Penava kazao je kako je iduće godine u planu sveobuhvatna promjena prostorno planske dokumentacije grada za što postoji i čak dvadesetak inicijativa građana i drugih zainteresiranih osoba.