STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Vukovarsko-srijemska

SVE SJAJNIJI TURISTIČKI REZULTATI: Vukovar po prvi puta dijeli potpore za turizam, natječaj se otvara u petak

Iz godine u godinu grad Vukovar bilježi sve sjajnije turističke rezultate, toliko da je već odavno prerastao svoje skromne smještajne kapacitete. Po prvi puta ove godine u gradskoj upravi odlučili su uvesti mjeru potpora u turizmu, a jedan od ciljeva je i povećanje smještajnih kapaciteta. Javni poziv za dodjelu ovih potpora bit će otvoren od sutra.

Vukovar po prvi puta dijeli potpore za turizam, natječaj se otvara u petak
Vukovar po prvi puta dijeli potpore za turizam, natječaj se otvara sutra

Na središnjem vukovarskom trgu u tijeku postavljanje klizališta. Samo jedna je to od brojnih atrakcija ovogodišnjeg Adventa u Vukovaru, manifestacije koja također doprinosi sjajnim turističkim pokazateljima u Gradu Heroju.

- Za usporedbu jedanaestog mjeseca 2022. godine mi smo sada na 48,10% više dolazaka gostiju u grad Vukovar i  38,7% što se tiče noćenja. Smještajni kapaciteti, za sada ih imamo 80 na području grada Vukovara i sveukupno 1133 ležaja, ove godine samo je na prostoru grada Vukovar otvoreno nova 22 smještajna objekta, od toga je šest kuća za odmor, a ostalo su apartmani i sobe, kaže Kristina Bilić, pročelnica UO za gospodarstvo Grada Vukovara.

No, ovo i dalje nije dostatno, pa posjetitelji nerijetko moraju smještaj tražiti čak i do Osijeka. Potaknuti dobrim pokazateljima, ali i ovim nedostatkom u turističkoj ponudi u vukovarskoj gradskoj upravi odlučili su ove godine po prvi puta ponuditi bespovratne potpore u turizmu. U proračunu je osigurano 66 tisuća eura, a predviđene su tri mjere. Prva od njih odnosi se na marketinške aktivnosti gdje korisnici mogu dobiti potporu za izradu fotografija i videa u promotivne svrhe, izradu internetskih stranica, oglašavanje, edukacije, sudjelovanje na sajmovima i slično.

- Druga mjera je opremanje i uređenje smještajnih kapaciteta i njihovih sadržaja, dakle obnova, rekonstrukcija i opremanje smještajnih kapaciteta, uređenje i izgradnja dodatnih sadržaja, to se odnosi na bazene, saune, jacuzzije i sve one dodatne sadržaje uz bazene, sportsko rekreacijske centre, igraonice i slično. Ovdje je u toj mjeri također obuhvaćen i trošak uređenja okoliša i trošak izrade studija, elobarata, odnosno dokumentacije za nekakvu daljnju izgradnju ili opremanje turističkih objekata, dodaje Bilić.

Treća pak pak mjera odnosi se na razvoj aktivnih oblika turizma, a u gradskoj upravi poseban naglasak stavljaju na razvoj ekološki prihvatljivih i zelenih turističkih sadržaja. Korisnicima će se tako  sufinancirati primjerice kupnju bicikala, električnih vozila i slične opreme za aktivni turizam.

- Minimalan iznos dodjele je 200 eura, maksimalan iznos 2500 eura, s tim da je prihvatljivost troškova 70% prihvatljivih troškova do ukupno maksimalnog iznosa od 2500 eura, zaključuje Bilić.

Natječaj za potpore bit će otvoren sutra, a trajati će do iskorištenja sredstava, odnosno najkasnije do 15. prosinca.