STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
17°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Vukovarsko-srijemska

BOŽIĆNA ČAROLIJA U GRADU: Vukovarski advent uz koncerte, kuću Djed Božićnjaka, sajam i besplatno klizanje

Vukovarom će uskoro zavladati prava božićna čarolija jer 3. prosinca svoja vrata posjetiteljima otvara Advent. Božićni sajam, klizalište, koncerti, kuća Djed Božićnjaka, blagdanske delicije samo su neki od sadržaja koji će ispuniti Grad Heroj. Uz sve to, najmlađim Vukovarcima dijelit će se prigodni paketići, a na sam Badnjak na rasporedu je i tradicionalna podjela posnih jela.

Vukovarski advent uz koncerte, kuću Djed Božićnjaka, sajam i besplatno klizanje
Vukovarski advent uz koncerte, kuću Djed Božićnjaka, sajam i besplatno klizanje

Pripreme za vukovarski Advent u punom su jeku. Ove godine vratio se u sam centar, na Trg Republike Hrvatske gdje će se odvijati najveći dio bogatog programa pod motom „Radost iščekivanja“. Blagdanski duh ispunit će i druge gradske lokacije među kojima je Gradski muzej Vukovar  u kojemu se održavaju tradicionalni kulturno-umjetnički programi.

- Počinjemo u nedjelju 3.12. i Advent traje do Badnjaka 24.12. Programi će se održavati tijekom vikenda petkom, subotom i nedjeljom. Ukupno sedam koncerata plus dva DJ-a. Imat ćemo razne radionice, prigodne programe za one najmlađe. Radionice će održavati i Gradska knjižnica, DV Vukovar I, Udruga odgajateljica Terina i Udruga „Tko se boji sutra još", kaže Marina Sekulićdirektorica Turističke zajednice Grada Vukovara.

Planirane su dvije izložbe. 7. prosinca imamo izložbu u organizaciji Muzeja vučedolske kulture, dok će 8. prosinca u Galeriji Oranžerija biti otvorena izložba Gordane Bakić „Slike i panorame“. 14. prosinca imamo u Hrvatskom domu predstavu za djecu „Vilenjačka posla“, a s ponosom možemo istaknuti da 15. prosinca u Hrvatskom domutakođer GŠ Franje Kuhača s partnerom GŠ Dragutina Tadijanovića će izvesti baletnu predstavu Orašar, kaže ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ana Filipović.

A kao što svi znaju, za blagdane su neizostavni mirisi kuhanog vina, toplog čaja i fritula koji će se moći pronaći na Božićnom sajmu.

Božićni sajam održat će se dva vikenda, 15.,16. i 17. i 21.,22. i 23. prosinca. Prijave za Božićni sajam ćemo produžiti još dva tri dana prije samog sajma. Trenutno imamo popunjene sve ugostiteljske kućice tako da vjerujem da ćemo osim tih programa uživati i u svim delicijama koje očekujemo da će se ponuditi tijekom adventskog vremena, dodaje Sekulić.

Posebna atrakcija bit će kuća Djeda Božićnjaka. Svi posjetitelji Vukovar će imati priliku dodatno istražiti uz besplatno turističko vođenje, a tu je i jedna novost za djecu.

Na samom prostoru Adventa uz korištenje web aplikacije i mobitela, oni najmlađi moći će krenuti u 3D potragu za Djed Božićnjakom uz proširenu stvarnost. Sve upute će biti na jednom plakatu koji će biti na samom ulazu na Advent i gdje će moći krenuti u potragu i gdje će uslijediti i još jedna nagradna igra, kaže Sekulić.

Advent u Vukovaru ne može proći bez omiljene zimske aktivnosti – klizanja. Korištenje klizališta na glavnom trgu i najam klizaljki, kao i svake godine do sada, bit će besplatni.

- Vjerujem da ćemo kako smo i planirali klizalište otvoriti 1.12. i ono bi trebalo raditi sve do 31.1. Radno vrijeme klizališta je kao i prijašnjih godina od 9 do 21, osim petka i subote kada će raditi do 22 sata. Ono što ćemo od ove godine raditi je i škola klizanja petkom, subotom i nedjeljom od 17 do 19 za sve zainteresirane građane koji se pojave na klizalištu samostalno ili s obiteljima, kaže ravnatelj Sportskih objekata Vukovar Ivan Szabo.

Uz sve ove aktivnosti, bit će tu i poklona za najmlađe, ali i tradicionalni ručak za Badnjak.

- Jednako tako nas očekuje, a to je podjela besplatnih poklon paketića i među ostalim podjela posnih jela na sam Badnjak. Još kalkuliramo i pretpostavljam da ćemo uz girice posluživati i fiš paprikaš. Svi skupa uvijek s nestrpljenjem iščekujemo kraj studenog i ulazak u adventske  dane u božićne blagdane da jednostavno osjetimo jednu topliju i manje turobnu atmosferu, kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Advent započinje paljenjem prve adventske svijeće što će u ime svih sugrađana učiniti vukovarski gradonačelnik. Tjedan dana nakon zavšretka Adventa održat će se najluđa noć u godini gdje će publiku rasplesati Matija Cvek & The Funkensteins.