STV Live
Nedjelja, 21. srpanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

''ZASLUŽUJEMO NAJBOLJE'': Za 20-ak djece i mladih iz Tenje novi poludnevni boravak je drugi dom

Diljem Osječko-baranjske županije u tijeku je veliki projekt stvaranja vrhunskih uvjeta za pružanje socijalnih usluga i skrbi za djecu i mlade iz ugroženih skupina pod nazivom Zaslužujemo najbolje. U okviru projekta uređuju se i jedinice poludnevnog boravka za izvaninstitucijsku potporu djeci, mladima i njihovim obiteljima, a prva od njih danas je otvorena u Tenji.

Ova moderna zgrada okružena prirodom, a ipak u središtu mjesta novi je drugi dom za djecu i mlade iz ugroženih skupina Tenje, u kojem provode polovicu svog dana. U poludnevnom je boravku dvadeset i jedno dijete, sve učenici Osnovne škole Tenja od prvog do osmog razreda.

- Djeca dolaze sretna ovdje, jedva dočekaju da dođu, također imamo priliku uživati u ovom novom uređenom prostoru, kao nekakva njihova druga kuća. Znači kuhamo, igramo se, organiziramo sportske igre vani, kreativni rad, idemo na izlete, dakle zaista jedan vrlo, vrlo bogat program, bogat nekakav dio života koji pretpostavljamo da njima zaista nedostaje kod kuće, kaže odgajateljica u Poludnevnom boravku u Tenji Ivana Dujmović.

Većinom su u poludnevnom boravku djeca i mladi iz socijalno ugroženih obitelji, u riziku od socijalne isključenosti, ili s poteškoćama u razvoju ili učenju, a koja bi u nekim ranijim godinama bila na putu, ili već završili u stacionarnom institucionalnom smještaju. Ovako ne samo oni, već i njihove obitelji dobivaju potporu i ne razdvajaju se.

- Ovo znači jako puno za njihove obitelji naročito, zato što su djeca u svojim obiteljima, ostaju sa svojim roditeljima, s mamama i tatama sa svojom braćom i sestrama, a ovdje dobiju svu pomoć koju ne mogu dobiti kod kuće, stručnu, isto tako dobivaju i ovo što se tiče prehrane, jer morate znati da u današnje vrijeme puno djece zapravo ima nedovoljno osigurane hrane kod kuće, roditelji jako teško žive, kaže voditeljica poludnevnih boravaka u Centru Klasje Gordana Krpeljević Želja.

Poludnevni boravak u Tenji rekonstruiran je i opremljen, te su zaposlene dvije odgajateljice u okviru projekta „Zaslužujemo najbolje“ vrijednog više od dva milijuna eura i financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projektom će do prvog lipnja biti na isti način uređeno ukupno sedam lokacija u Osječko-baranjskoj županiji, a nabavljena su i vozila za prijevoz korisnika. Zaposleno je za stalno desetak djelatnika prvo kroz projekt, a sada putem Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje, odnosno Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Projekt je ključni korak u postupku deinstitucionalizacije s ciljem da djeca ostanu u obitelji, odnosno da ne završe u institucijama.

- Ovo je proces transformacije koji traje već nekih desetak i više od deset godina, zapravo, mi smo aktivno uključeni u njega zadnjih pet godina, posljednje tri godine putem projekta smo se odlučili transformirati putem poludnevnih boravaka koji su možda i najbolja opcija, prevencija stacionarnog smještaja djece. Isto tako ćemo pružati uslugu organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu i uz povremenu podršku te ćemo u našoj podružnici pružati uslugu rane razvojne podrške za djecu do sedam godina, kaže ravnatelj Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje Osijek Vedran Škugor.

Sljedeći poludnevni boravak bit će otvoren sljedećeg tjedna u  Dalju, te će i tamo biti smješteno dvadesetak djece i mladih iz ugroženih skupina.