STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
6°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

POTPISANI UGOVORI O DODJELI: Za potpore vatrogastvu OBŽ osigurala više od 130 tisuća eura

Vatrogasna djelatnost u Slavoniji i Baranji od sada će se moći obavljati još bolje i uspješnije zahvaljujući potporama Osječko-baranjske županije čija vrijednost iznosi više od 130 tisuća eura. Ugovore o njihovoj dodjeli danas je potpisalo 88 predstavnika s područja vatrogastva, a sredstva su, među ostalim, namijenjena izgradnji i dogradnji domova, opremanju i nabavi vozila.

Za potpore vatrogastvu OBŽ osigurala više od 130 tisuća eura
Za potpore vatrogastvu OBŽ osigurala više od 130 tisuća eura

Oni su spremni na sve izazove i 365 dana u godini brinu o našoj sigurnosti, no za to im je potrebna odgovarajuća oprema. Kako bi se omogućila njena nabava te unaprijedila vatrogasna djelatnost, Osječko-baranjska županija i ove godine dodijelila je potpore predstavnicima DVD-ova, javnih vatrogasnih postrojbi te gradova i općina s područja županije.

Zahvaljujem županiji na čelu sa županom Ivanom Anušićem za ova dodijeljena sredstva koja će nam uvelike pomoći da budemo operativni, da budemo spremni na sve nedaće gdje ćemo naravno s tim sredstvima kupiti opremu koja nam nedostaje, a koja nije u nekim bitnim projektima vezanim za osnivanjem tih društava, kaže Zoran Pakšec, zapovjednik Vatrogasne zajednice OBŽ.

Od opreme što ćemo dobiti, što smo već i naručili to su boce za izolacijske aparate koje su nam neophodne za razne intervencije koje se nadamo da nećemo koristiti, ali je bitno da ih imamo za ne daj Bože. To nam znači jako puno jer samim sredstvima koje dobivamo od lokalne uprave nismo u mogućnosti kupiti ovako nešto, kaže predsjednik DVD Našičko Novo Selo Davor Domiter.

Prijave za potpore pristigle su na pet javnih poziva te je potpisano ukupno 88 ugovora o njihovoj dodjeli. Osim za opremanje, sredstva su namijenjena sufinanciranju stvaranja i osposobljavanja prostornih uvjeta te nabave vatrogasnih vozila.

Prije svega zahvaljujem svim vatrogascima koji kontinuirano vode brigu o sustavu zaštite naših građana, ali koristim i prigodu da im u svibnju čestitam njihov dan sv. Florijana koji je nekoliko dana iza nas. OBŽ uz redovna sredstva osigurava i dodatna sredstva koja su ove godine u iznosu preko 130 tisuća eura. Moram istaknuti izvrsnu suradnju svih službi koje na području županije funkcioniraju u sustavu civilne zaštite i mislim da su oni na ponos svima nama. To smo nebrojeno puta vidjeli da su oni uvijek tu, kaže zamjenik župana osječko-baranjskog Josip Miletić.

Bolji uvjeti u vatrogasnim postrojbama i društvima, dodaju, trebali bi pridonijeti i dodatnom uključivanju mladih u vatrogasnu djelatnost.

Mladost je budućnost naša i prema tome nastojimo, ova potpora je svakako jedan kotač koji pokreće tu mladost, da mladost ostaje jer znamo da je dosta mladosti otišlo iz cijele Hrvatske, ali tako i od nas. Imamo dvije ekipe mladih od 6 do 12 godina na što smo iznimno ponosni pogotovo u ovo doba kada svi odlaze, kaže Domiter.

Na području županije trenutačno djeluje 16 vatrogasnih zajednica sa 139 dobrovoljnih vatrogasnih društava te četiri javne vatrogasne postrojbe. Svi oni imaju značajnu ulogu kao dio operativnih snaga sustava civilne zaštite, ali su i važna komponenta društvenog života, pogotovo u manjim seoskim naseljima, čulo se danas u Županiji.