STV Live
Srijeda, 07. lipanj 2023.
16°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Osječko-baranjska

RADOVI VRIJEDNI 3 MILIJUNA EURA: Završeni radovi na rekonstrukciji državne ceste kroz Petrijevce

I do sedam tisuća vozila dnevno prolazilo je seoskom cestom koja na tri kilometra duljine ima devet oštrih zavoja i koja je izgrađena u davnim šezdesetima. Radi se, naravno o cesti koja prolazi kroz Petrijevce, a iako je prije par godina izgrađena obilaznica oko mjesta, istrošena cesta ipak je ostala, i to sve do nedavno. I službeno je danas, naime završena rekonstrukcija državne ceste DC34 kroz Petrijevce.

Pola desetljeća cesta kroz Petrijevce bila je poznata kao jedna od najopasnijih u županiji, a nesreće koje su se ovdje događale kretale su od zalijetanja u kanal, do zabijanja kamiona u kuće, nerijetko i s teškim posljedicama. Sve se promijenilo izgradnjom obilaznice, no sama cesta kroz selo i dalje je bila u lošem stanju. No, završetkom rekonstrukcije uređen je kolnik i pješačko biciklistička staza, zacijevljeni su kanali, postavljena je nova rasvjeta, a uskoro kreće i ozelenjavanje.

- Jedan nivo prometnice kakvu zaslužuju mjesta kroz koja prolaze državne ceste, i na neki način otklonili smo ovim radovima sve one rizike koji su bili s aspekta sigurnosti prometa zacijevljivanjem kanala oborinske odvodnje i zapravo na taj način prevenirali sve one nezgode koje su se događale prilikom izletavanja s ceste udarcem zapravo u ćuprije takozvane i gdje su stradavali ljudi, kaže predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Vrijednost radova iznosila je 3 milijuna eura, a većim dijelom su financirani iz proračuna Hrvatskih cesta, dok je Općina Petrijevci sufinancirala javnu rasvjetu i pješačke staze. Općine će u mjestu Petrijevci uskoro urediti i cestu od središta do groblja u kojoj su smješteni škola, vrtić, ambulanta i općina.

- Isto tako je nastavak ovdje izgradnje druge komunalne infrastrukture, kao što je uređenje vatrogasnog spremišta, dogradnja na igralištu Nogometnog kluba Omladinac, i evo ono što će u narednom periodu biti nama vrlo bitno, a to je dogradnja škole i izgradnja doma kulture gdje se želimo natjecati za sredstva Europske unije preko aglomeracije Osijek, kaže načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić.

Načelnik Zelić zahvalio je i Osječko-baranjskoj županiji za lobiranje za uređenje državne ceste DC34 kroz Petrijevce. Župan Anušić ocijenio je pak kako se radi o tek jednom primjeru suradnje županije i Hrvatskih cesta.

- Možemo biti zadovoljni s cestovnom infrastrukturom na području Osječko-baranjske županije, i općenito s prometnom infrastrukturom, s onim projektima koji su napravljeni, dovršeni, onima koji su započeti i u ovom trenutku se rade, ali i s onim projektima koji su najavljeni, nešto ćemo o njima govoriti i u budućnosti, projekti spremni, imovinsko pravni odnosi riješeni, građevinske dozvole izdane, i naravno u idućem razdoblju, godinu-dvije dana osigurat će se sredstva za izgradnju, rekonstrukciju, obnovu i dosadašnje prometne infrastrukture, kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Prvenstveno se to odnosi na Zračnu luku Osijek, no određene investicije i dalje su potrebne i u cestovnoj infrastrukturi, željezničkim i riječnim koridorima, zaključio je župan.