STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
35°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

30 ŽENA SKRBI O 210 KORISNIKA: „Zaželi“ ponovno i u Belom Manastiru

Na radost mnogih, a pogotovo građana starije životne dobi na istoku Hrvatske jedan od najkvalitetnijih europskih projekata u našoj zemlji – „Zaželi“ ponovno je aktivan. Pod nazivom „Zajedno za bolju i sretniju budućnost 2“ u tijeku je i na području grada Belog Manastira gdje je obuhvatio 210 korisnika – osoba starije životne dobi o kojima skrbi 30 žena.

„Zaželi“ ponovno i u Belom Manastiru
„Zaželi“ ponovno i u Belom Manastiru

Kao i u ostatku naše zemlje i u Baranji je veliki broj starijeg stanovništva, no onih koji su socijalno ugroženi, bolesni i sami zasigurno je i više nego u drugim dijelovima Hrvatske. Za mnoge u Belom Manastiru je olakšanje stoga bilo kada je nakon poduže pauze zbog neobjavljivanja natječaja ponovno počeo projekt Zaželi, odnosno njegova druga inačica pod nazivom  „Zajedno za bolju i sretniju budućnost 2“. Sreću što ponovno može sudjelovati u projektu danas nije skrivala Blaženka.

- Ovaj projekt mi znači jako puno. Znači to je jedan susret sa starijim osobama kojima smo mi jako potrebni, i ja kao prvo bih naglasila da ovaj projekt uopće nikad ne bi trebao biti upitan, jer starih ljudi će uvijek biti, i potrebitih, znači uvijek će im neko trebati, a uostalom i mi ćemo jednog dana biti stari, i njima to jako puno znači, kad vi uđete kod njih i date im njihov osmijeh, pitate kako ste, njima je to neprocjenjivo, a kamoli ono kad odete, napravite, obavite, sve to ne može se platiti, kaže Blaženka Zorčec.

Novim projektom zadovoljna je i Štefica koja kaže kako ju ovaj posao ispunjava. Sudjelovala je i u prvoj inačici projekta te je, kao i Blaženka, čak i u vrijeme kada projekt nije bio aktivan volonterski obilazila svoje štićenike.

- Mogu vam reći da je to ogromno iskustvo, rad sa starim ljudima, ali imate jako puno bolesnih, ja većinom imam ljude koji su i ili na štakama, ili demonentni, ili psihički bolesni, znači nije biti samo otići platiti račune, što je naše, u nabavu, donijeti drva, oprati nešto, nego im pružiti neku njegu, općenito, da im olakšate, kaže Štefica Kovač.

Projekt „Zajedno za bolju i sretniju budućnost 2“ je vrijedan gotovo 200 tisuća eura. U 85% iznosu sufinancira ga Europska unija putem Europskog socijalnog fonda, dok je ostatak osiguran  iz državnog proračuna.

- Trenutačno u projektu imamo zaposleno 30 žena koje obilaze 210 krajnjih korisnika. Naravno velika je jako potreba na području grada, tako da imamo i listu čekanja, no nadamo se da ćemo i njih što prije uspjeti uključiti u naš projekt. Žene će raditi šest mjeseci na ovom projektu, za njih smo evo pripremili i neke sitne prigodne nagrade, u vidu ruksaka nekih, radnih majca, i duksi, kaže voditeljica projekta Jelena Momčilović.

Glavni nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir, a partneri su Grad Beli Manastir, te područni uredi Zavoda za zapošljavanje i Centra za socijalnu skrbu. U Crvenom križu Osječko-baranjske županije ističu kako sada već imaju bogato iskustvo s provedbom projekta „Zaželi“ u brojnim jedinicama lokalne samouprave.

- Ono što moram s ponosom reći da sva naša društva, pa tako i Beli Manastir na čijem je čelu gospodin Mendler, pogotovo njegovim dolaskom sve više i više tih projekata ima kojima je zapravo cilj da građani imaju jednaku kvalitetu usluga i u Osijeku i Belom Manastiru i zapravo na cijelom području naše županije, kaže ravnatelj Crvenog križa OBŽ Goran Latković.

Dobra vijest za sve uključene u projekt Zaželi, ali i za širu zajednicu je što će se natječaj za sljedeću, četvrtu inačicu ovoga projekta raspisivati na rok od tri godine.