STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
32°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

BOGATA PONUDA UPOTPUNJENA KRALJICOM BOBIČASTOG VOĆA: Zeleni četvrtak na osječkoj Tržnici ovoga mjeseca u znaku borovnice

Bogata ponuda osječke Tržnice ovoga četvrtka upotpunjena je eko proizvodima i to kraljicom bobičastog voća - borovnicom.

Zeleni četvrtak na osječkoj Tržnici ovoga mjeseca u znaku borovnice
Zeleni četvrtak na osječkoj Tržnici ovoga mjeseca u znaku borovnice

Ljeto je vrijeme kada štandove osječke Tržnice ispuni šarenilo raznog voća i povrća. Ovoga puta, Zeleni četvrtak kupcima je donio borovnicu ravno s OPG-a Boris Klara. Osim njegovog dobro poznatog bogatog nutritivnog sastava, posebnost ovog voća je u tome što se uzgaja ekološkim načinom.

- To je nama način života, taj način života živimo. Puno je zdravije. Malo, malo iskače kad se već pola godine nešto jede, prodaje previše toga povlači se s tržišta zbog pesticida, nedozvoljenih tvari. Tako da ekološka proizvodnja je zahtjevnija i nije samo što mi jedemo zdravije nego ostavljamo prirodu u puno boljem stanju nego konvencionalna proizvodnja. Mi smo se odlučili na borovnice zato što je na tržištu ima, ekskluzivnije je voće bobičasto koje je nezgodno za uzgajati i rijetko tko se usudi uzgajati tu vrstu voća, Krunoslav Boris (OPG Boris Klara).

Borovnica ima višenamjensku ulogu pa su posjetitelji uz svježi proizvod imali priliku isprobati proteinske kuglice s prahom borovnice i čaj s jednim neobičnim sastojkom.

Mnogi ne znaju da borovnica je jako, jako zdrava i možemo reći da se može svrstati u sam vrh superhrane. Međutim, malo je poznato da je list borovnice još jači, još snažniji tako da su znanstvenici izračunali da i čak po nekom antioksidativnom kapacitetu i po sadržaju bioaktivnih tvari čak 30 puta snažniji nego sama borovnica, kaže organizatorica Zelenog četvrtka Ljiljana Olujić.

Istaknuto je kako je Zeleni četvrtak prilika ljubiteljima zdravih proizvoda da se uz uobičajenu ponudu Tržnice upoznaju s mnoštvom zanimljivih namirnica, od hrane do kozmetike. Održava se svaki posljednji četvrtak u mjesecu, pa svi oni koji nisu uhvatili priliku isprobati ove ukusne bobice, morat će se strpiti do sljedećeg mjeseca kada ih očekuju nova iznenađenja.