STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
5°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

PREDSTAVILI MEHANIZACIJU ZA BORBU PROTIV SNIJEGA: Zimska služba Unikoma spremna za zimske uvjete na osječkim cestama

Pred nama su zimski mjeseci koji će donijeti i zimske uvjete na cestama. Za njih su, kažu i više nego spremni u osječkom komunalnom poduzeću Unikom gdje su danas po prvi puta nakon četiri godine na smotri zimske službe Osječanima predstavili svoju veliku i malu mehanizaciju s kojom će se boriti protiv snijega.

Zimska služba Unikoma spremna za zimske uvjete na osječkim cestama
Zimska služba Unikoma spremna za zimske uvjete na osječkim cestama

Od sutra počinju zimski uvjeti na prometnicama grada Osijeka i okolice, a od tada će i osječki Unikom biti u prvom stupnju pripravnosti, koji traje sve do 15. travnja. 14 vozila održavati će 185 kilometara gradskih cesta, 150 000 četvornih metara pješačkih staza i 53 kilometra biciklističkih staza čistima od snijega, leda i poledice.

"Želimo da promet u gradu Osijeku bude protočan. Imamo jedan novi kamion s ralicom i rasipačem, ukupno, kao što sam rekao 14 jedinica s 14 kamiona, specijaliziranom opremom. U skladištu imamo tisuću tona soli spremne za vremenske neprilike koje nas očekuju", kaže gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

GPP će pak održavati tramvajsku prugu u duljini od 29 kilometara, te više od 70 tramvajskih i 177 autobusnih stajališta. Gradonačelnik Radić apelirao je i na Osječane da pomognu čišćenjem ispred svojih kućnih pragova. U Unikomu ističu kako je ovo prvi put nakon četiri godine da su građanima pred početak zimske sezone pokazali mehanizaciju kojom raspolažu.

"Ovu praksu ćemo ustaliti svake godine kako bi pokazali našim sugrađanima nove strojeve i kako bi naši sugrađani bili sigurni ukoliko dođe od zimskih vremenskih nepogodan mogu biti sigurni da će grad Osijek, gradske ulice, pješačke i bicklističke staze biti očišćene", kaže direktor Unikoma Mario Turalija.

Iz policijske uprave Osječko-baranjske podsjećaju građane da od sutra moraju imati zimsku opremu na svojim vozilima. To podrazumijeva zimske gume na sva četiri kotača, ili ljetne gume minimalne dubine profila 4 milimetra i s lancima spremnim za postavljanje na pogonske kotače.

"Pozivamo vozače sve u zimskim uvjetima prometovanja da prilagode svoju brzinu vožnje, da poštuju znači sve prometne propise, da izbjegavaju nagla kočenja, i nagle promjene smjera, kako bi se izbjegli neželjeni događaji odnosno prometne nesreće", kaže pomoćnik načelnika Policijske uprave Osječko-baranjske Ivan Svitlanović.

Prije uključenja u promet obveza je da se vozilo očisti od snijega, leda i vode, dodaju u policiji te upozoravaju kako postoje i zimske dionice cesta, na kojima je bez obzira na vremenske uvjete obvezno korištenje zimske opreme. Kazna za vozače koji nemaju zimsku opremu iznosi tisuću kuna, uz obvezno isključivanje vozila iz prometa.