STV Live
Petak, 14. lipanj 2024.
10°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

STV Video

36 FOTOGRAFIJA KOJE VRIJEDI POGLEDATI: Život s Dravom na izložbi u osječkoj Vodenici

Još otkad su na mjestu koje će jednoga dana postati grad Osijek nastala prva naselja, ljudi su ovdje živjeli uz rijeku Dravu, s njom i od nje, pa ne čudi i kako se Osijek često naziva Gradom na Dravi. Ljubav Osječana, ali i drugih stanovnika Osječko-baranjske županije prema svojoj rijeci pokazali su i izložbom pod nazivom „Živjeti s Dravom“, a koja je jučer otvorena u osječkoj Vodenici.

Stoljećima rijeka Drava bila je žila kucavica gospodarstva cijele Slavonije i Baranje. Od ribara i trgovaca u prošlosti pa sve do danas kada rijeka u županiju dovodi turiste na kruzerima. No, ona je i puno više od toga, jer brojne generacije uživale su na njenim plažama i šetnicama. Upravo ovaj život s Dravom nastojali su pokazati u Javnoj ustanovi za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije organizacijom istoimenog fotonatječaja.

U tome su im pomogli umjetnici s osječke Akademije i fotografi, te je na kraju odabrano 36 fotografije koje se mogu pogledati na izložbi na osječkoj Vodenici. Posjetitelji izložbe u danima koji slijede svojim će glasovima odabrati tri najbolje, a autori će biti i nagrađeni.

Za potrebe ove izložbe osječka Vodenica još se jednom pretvorila u galeriju. Nije ni to slučajno, jer ona je danas možda i najbolji primjer života uz rijeku i od rijeke s početka naše priče.

Izložba fotografija „Živjeti s Dravom“ može se pogledati u radnom vremenu osječke eko-vodenice, a tada se može i glasati za svog favorita.