STV Live
Četvrtak, 18. kolovoz 2022.
33°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Hrvatska

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE: Županijski proračun porastao za više od 100 milijuna kuna

Za više od sto milijuna kuna, s milijardu i osamsto na milijardu i devetsto milijuna porastao je proračun Osječko-baranjske županije rebalansom koji je usvojen na današnjoj sjednici Županijske skupštine. Dobra vijest je što su porasli prihodi od poreza na dohodak, što ukazuje na veću zaposlenost, odnosno veće plaće u županiji. Na sjednici Županijske skupštine govora je ponovno bilo i o komarcima.

Županijski proračun porastao za više od 100 milijuna kuna
Sjednica Županijske skupštine OBŽ

Još jedan rebalans županijskog proračuna kojim je županijska blagajna porasla, ovoga puta za više od 104 milijuna kuna. Na prihodovnoj strani najveće su izmjene u poreznim prihodima, jer porez na dohodak povećan je za 10 milijuna kuna.

- I to smo ga povećali iz razloga što je u prva tri mjeseca porez na dohodak ostvaren 20% više nego u istom razdoblju prošle godine. Dakle to ukazuje da ili je veća zaposlenost ili su povećane plaće, što zapravo se reflektira na naš proračun. Druga stavka u povećanju proračuna su određene pomoći, a to se najviše odnosi na povlačenje sredstava iz europskih fondova, kaže pročelnica UO za javne financije OBŽ Snježana Raguž.

Na rashodovnoj pak strani je zaduženje županije za financiranje dovršetka projekata Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće i Gospodarskog centra. Krediti su ostvareni po vrlo povoljnim uvjetima, a u županiji očekuju kako će im novac ubrzo biti refundiran.

- Predfinanciranje koje moramo napraviti, i zbog toga dižemo novce kroz kreditnu liniju. Do kraja godine će biti onaj dio koji je Osječko-baranjska županija uložila u ovaj Regionalni distribucijski centar i Gospodarski centar biti vraćeno kroz natječaje koji se provode na razini Ministarstva poljoprivrede i Minisarstva regionalnog razvoja i EU fondova, kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

A tijekom točke pitanja i prijedlozi nekoliko vijećnika upitalo je što Županija poduzima kako bi se ove godine spriječila najezda komaraca. Župan je kazao kako je Županija, iako to nije u njezinoj nadležnosti, posljednjih godina pokrenula inicijative koje bi trajno riješile ovaj problem, no kako su one naišle na otpor pojedinih jedinica lokalne samouprave. Krenuli su stoga u postupak izmjene Zakona na državnoj razini kojim bi se jedinice lokalne samouprave konačno počelo kažnjavati za nepridržavanje propisanih mjera kontrole komaraca.

- Jedinice koje žele i hoće raditi, oni će se okrupnjivati i na svom području aviotretiranjem pokušavati riješiti problem komaraca koji će se uskoro pojaviti, jer dolazimo u mjesec lipanj, a Osječko-baranjska županija je na prošloj ili pretprošloj sjednici Županijske skupštine nakon odgovora jedinica lokalne samouprave da ipak ne žele ući u zajedničku borbu protiv komaraca, na taj način kako smo mi predložili, uputili smo prijedlog izmjene zakona o zaraznim bolestima u kojima će se država drugačijom zakonskom regulativom početi baviti problematikom komaraca, kaže Anušić.

Pitanje vijećnice SDP-a Sanje Bježančević bilo je vezano uz županijski projekt besplatnog prijevoza studenata vlakom, a za koji su se pojavile informacije da se ukida. Župan je pojasnio kako se ovaj projekt pokazao iznimno popularnim među studentima koji su iskoristili ovu pogodnost kako bi putovali i drugdje osim u mjesto studiranja, te kako je predviđeni novac u proračunu ubrzo potrošen. No, nakon održanog sastanka s Hrvatskim željeznicama koje također daju popust studentima odlučeno je kako će se projekt nastaviti.

- Došli smo do zaključka da će samo u mjesecu lipnju studenti s područja Osječko-baranjske županije imati 50% popusta na kartu, a ne 100% kako je to bilo do sada, te od devetog mjeseca, i od nove akademske godine krećemo s potpunim financiranjem i dalje studentske karte koje će se koristiti u željezničkom prometu, kaže Anušić.

No, župan je dodao kako će u budućnosti i jedinice lokalne samouprave uključiti u sufinanciranje studentskih karata s 25%. A Županija uvodi i novu vrstu potpore za turističke agencije i organizatore turističkih putovanja. Glavni motiv uvođenja nove potpore je razvoj kontinentalnog turizma, no ona bi trebala pomoći i u ublažavanju posljedica pandemije. Rebalansom proračuna za tu je svrhu osigurano 200 000 kuna.

- To je jedna od potpora koje smo uveli jer dvije godine praktički turističke agencije su bile u potpunosti zatvorene. U razgovoru s vlasnicima turističkih agencija i djelatnicima koji su od toga živjeli odlučili smo im pomoći kroz potpore kao što smo pomagali i svim drugima koji su bili zahvaćeni, koji su bili na kraju krajeva u problemu zbog korone, zbog COVID-a, kaže Anušić.

Potpora iznosi 50 kuna po ostvarenom turističkom noćenju na području Osječko-baranjske županije. Jedna od neizbježnih tema današnje sjednice bila su i poskupljenja energenata, odnosno električne energije. Župan Anušić kazao je kako će se veliki projekt energetske obnove 54 javne zgrade u županiji, a koji je nedavno dovršen pokazati iznimno korisnim u ublažavanju ovih poskupljenja.