STV Live
Ponedjeljak, 27. svibanj 2024.
16°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Plavi Svemir

Najava kišnoga poslijepodneva razlog je premještanja programa Plavog Svemira sa subote, 23. rujna, na petak, 22. rujna, navečer. Horizonti svijeta, plesni program koji će okupiti izvođače i stilove sa svih kontinenata, bit će održan odmah nakon zajedničkog glazbenog nastupa svih osječkih glazbenika i plesača i rock koncerta za djecu Ivanke i Mrleta, na prostoru ispred Konkatedrale.

Ne zaboravimo, vrhunac dana bit će u 18,00 sati, zajedničkim nastupom više od 150 osječkih glazbenika i 100 plesača na Trgu pape Ivana Pavla II, koji će izvesti dvije skladbe.

Prva pjesma je „Zamisli život u ritmu muzike za ples“, a druga je „Plavi svemir“, za koju je riječi napisala Daliborka Pavošević iz Udruge obitelji djece s autizmom „DAR“, a aranžman su izradili Davor Dedić i Franjo Batorek. Plesnu improvizaciju vodit će Gordan Marijanović, glumac Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.

Na istom mjestu, od 20,00 sati, imat ćemo prigodu uživati u Flamenco en Vivo (tablao), koji će nam predstaviti Nina Čorić, Teo Mandžuka i Mitja Obed. LED Show „Mariposa Experience“ izvest će Margot Goleš, Antonija Čelan Karuza prikazat će „Mistični ples daleke Indije“, a u ritmu sambe nastupit će Sara Vargović u pratnji RITMOS-a. „Kraj svijeta“ na sebi osebujan način predstavit će osječki Plesni studio Shine.

Prijepodnevni program predviđen za subotu, 23. rujna, od 9,00 do 12,00 sati bit će održan prema rasporedu.

Plavi svemir počinje u petak, 22. rujna, od 16,30 sati,  uz secesijski zdenac koji će postati mjestom osječkog sporta za sve generacije. Građani će se moći pridružiti treninzima kluba Bad Shadow Muay Thai, Karate kluba Osijek, eLeMent-centara za edukaciju i rekreaciju, Judo kluba Mladost Osijek, Karate kluba Osijek, a trening za „sive stanice“ omogućit će Osječki šahovski savez. U blizini će biti i radionica slikanja za umirovljenike, Marion Plavec: Moj zdenac.

U OŠ F. K. Frankopana, od 16:30 do 18:00 sati, bit će Sajam slobodnog vremena za djecu i roditelje uz radionice, degustacije i prezentacije. Meritas i Jelena Radan, zajedno s učenicima škole, predstavit će svoju pjesmu Mundo putuje u Osijek.

Od 17:00 do 18:00 sati, od zdenca i oko osječkih parkova, bit će održana utrka građana Urban Revolution Run by Run4Fun.

Po gradu će biti postavljene zanimljive instalacije koje je izradio Boris Sekulić na temu Ljudi, a In da sofa: Urbanu vrtnu furku osigurat će Kreativna agencija Adverta.

Sudjelovanje u svim programima je besplatno i nije potrebna prethodna prijava.

O EHHUR PROJEKTU:

Grad Osijek, Udruga Breza, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek te Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba, zajedno s partnerskim organizacijama iz sedam EU zemalja, provode trogodišnji projekt Eyes Hearts Hands – Urban Revolution (Oči, srca i ruke – Urbana revolucija) (EHHUR) financiran iz Programa za istraživanje i inovacije – Obzor Europa kojemu je cilj učiniti gradove uključivima, sigurnima, otpornima i održivima. Poseban je naglasak stavljen na sigurni pristup zelenim i javnim površinama za žene, djecu, starije osobe te osobe s invaliditetom. Projekt promovira građanski aktivizam u različitim područjima: stvaralaštvu, tradiciji, zanatima, znanosti, obrazovanju, sportu, poduzetništvu, kulturi, umjetnosti, kao i uključivanje djece, mladih te odraslih osoba s  posebnim potrebama i invaliditetom.

Plavi Svemir obilježava EU tjedan mobilnosti i održivoga razvoja, dok cijeli projekt EHHUR traje tri godine. Na predstavljanju Plavog Svemira sudjelovali su Jasenka Crković, zamjenica gradonačelnika Osijeka, dr.sc. Danijela Lovoković, predstavnica Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek, Antun Ptičar, ravnatelj OŠ Frana Krste Frankopana i Suzana Vargović, predsjednica Udruge Breza, moderatorica je bila Ivana Šibalić iz Udruge Breza.

Plavi Svemir