STV Live
Nedjelja, 19. svibanj 2024.
21°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Svjetski dan bez duhana 2023.

U subotu, 3. lipnja 2023. godine Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije će u suradnji s Gradskom ligom protiv raka Osijek, Kliničkim bolničkim centrom Osijek, Domom zdravlja Osijek, Medicinskom školom Osijek i Izviđačkim klubom Javor obilježiti Svjetski dan nepušenja na Trgu Ante Starčevića u vremenu od 10 do 13 sati.

Svake godine 31. svibnja Svjetska zdravstvena organizacija i globalni partneri obilježavaju Svjetski dan nepušenja. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o štetnim i smrtonosnim učincima duhana i pasivnog pušenja te poticanje na smanjenje korištenja duhana u bilo kojem obliku. Moto Svjetskog dana nepušenja 2023. je "Trebamo hranu, a ne duhan".

Prvo na što većina pomisli kada se spomene štetnost duhana je onečišćenje je zraka, no štetni su učinci su prisutni svakom koraku lanca proizvodnje što ovaj problem čini kompleksnim. Svake se godine diljem svijeta uništi oko 3.5 milijuna hektara obradive zemlje te 200.000 hektara šuma radi uzgoja duhana što posljedično dovodi i do smanjenja kvalitete tla. Proizvodnja duhana uzrokuje na svjetskoj razini, pomanjkanje vode, fosilnih goriva i izvora metala. 4.5 trilijuna opušaka svake godine ne odlaže se u otpad na pravilan način čime se stvara oko 766 milijuna kilograma toksičnog otpada te se otpuštaju tisuće kemijskih spojeva u zrak, vodu i tlo.