STV Live
Petak, 02. prosinac 2022.
1°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

ŽRTVE NEĆE BITI ZABORAVLJENE: 31 godina pogibije prvih hrvatskih policajaca u Baranji

Marjan Kuzman i Zoran Sinanović prve su žrtve Domovinskog rata na području Baranje. Ubijeni su na današnji dan prije 31 godinu u Belom Manastiru. Njima, ali i ostalim poginulim hrvatskim braniteljima ispred belomanastirske Policijske postaje odana je počast.

31 godina pogibije prvih hrvatskih policajaca u Baranji
31 godina pogibije prvih hrvatskih policajaca u Baranji

Dva hrvatska policajca - Marjan Kuzman i Zoran Sinanović ubijeni su iz zasjede na ulazu u Beli Manastir, 13. kolovoza 1991. dok su obavljali radne zadatke. Bio je to početak velikosrpske agresije na Baranju.

Ni danas, 31 godinu poslije, nisu zaboravljeni.

I današnji dan je onaj tužni dan kojeg se sjećamo s tugom, ali smo radosni što imamo našu državu što znači da njihova žrtva nije bila uzaludna. Ono što svake godine kažemo da su ti naši prvi redarstvenici koji su mučki ubijeni među prvim redarstvenim snagama koje su tada bile zakonski formalne u RH jer tada još nije bilo moguće formirati Zbor narodne garde. Policijski službenici su bili ti koji su čuvali javni red i mir u gradovima i selim, a ujedno su bili i naše prve oružane snage, kaže Slavko Krajnovićpredsjednik Policijske udruge branitelja Baranje.

Svaka žrtva je velika i ogromna, posebno kada se radi o životima. Mi danas u znak sjećanja na te žrtve slavimo slobodu koju smo dobili na nažalost kroz veliku žrtvu koju smo podnijeli kroz Domovinski rat, kaže zapovjednik antiterorističke jedinice Lučko Mate Bilobrk.

Šest pripadnika Policijske postaje Beli Manastir poginulo je u Domovinskom ratu dok je njih 78 ranjeno. Ispred spomenika su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Ovo je jedan pijetet, jedno dužno poštovanje, jedna komemoracija koja svake godine obilježava njihovu žrtvu. Što to znači vidimo danas u ovim turbulentnim vremenima koliko znači obrana Hrvatske, koliko znači obrana Europske unije i koliko je sve ovo iz perspektive prošlosti bitno za budućnost, kaže gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Kada imamo svoju državu, kada imamo kakva bila ona je kao i majka. Tvoja je najljepša najslađa, najbolja i ja mislim da su se sve te žrtve isplatile i sve ono što smo dali u tim godinama ratovanja kojeg smo imali na području Republike Hrvatske se isplatilo i mislim da ćemo mi i naša djeca to nadograđivati i da će ona biti onakva kakva mi želimo da bude sutra, rekao je Anto Prgometratni zapovjednik IV policijske postaje Beli Manastir.

Svi su složni – žrtve u Domovinskom ratu neće biti zaboravljene te im nikada nećemo moći dovoljno zahvaliti.

U Belom Manastiru je obilježena i 31. godišnjica od početka stvaranja Hrvatske policije u Baranji, kao i 26. od uspostave Mirne reintegracije i povratka na okupirana područja.