STV Live
Četvrtak, 02. veljača 2023.
2°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Osječko-baranjska

[FOTO] NAJTEŽI I NAJHEROJSKIJI DAN U OBRANI OSIJEKA: 31. godišnjica Rosinjače – vječna hvala 16-orici heroja

Osijek se prisjeća najtežeg, ali i najherojskijeg dana iz Domovinskoga rata, 5. prosinca 1991. godine kada je grad bio izložen najžešćim napadima tadašnje jugovojske i pobunjenih Srba. Na cijeloj crti bojišnice i u gradu živote je izgubilo više od 30 branitelja i civila. Najviše, njih čak 16, u šumi Rosinjača na južnom prilazu gradu. I ove je godine kod spomen obilježja u Hebrangovoj ulici obilježeno sjećanje i spomen na njihovu žrtvu.

16 imena heroja iz Rosinjače uklesano je u mramor spomen ploče u osječkoj Hebrangovoj ulici, ali i u trajno sjećanje suboraca i obitelji. Poginuli su svi do jednoga braneći grad od tada nadmoćnijeg neprijatelja.

Najmalađem Davoru Milasu bilo je tek 18 godina.

Iako je prošla 31 godina od kako je otišao sjećanja su svježa. Danas ujutro proživljavam sve ono što sam proživjela taj dan kada sam ga probudila. Sjećam se kako je ustao, doručkovao. Ispratila sam ga, pozdravili smo se. Otišao je i nije se više vratio. Teško je uvijek, a pogotovo kad dođe taj dan, kaže majka poginulog Davora Milasa Marija Milas.

- Suprug je nastradao. Sjećanja su i dan danas jako teška. Puno je vremena prošlo, ali vrijeme ne liječi rane. Ostalo je dvoje djece iza njega. Život teče dalje, ali, teško je, uvijek je teško. Sjećam se toga dana kao da je bilo sada. Uvijek ću ga se sjećati. Bilo mu je 30 godina, kaže Zvjezdana, supruga ubijenog Pavla Begonje.

Mi kad smo došli na izvlačenje rovovi su bili puni čahura. Znači, borili su se do zadnjega metka, ali bila je velika snaga i oni su bili opkoljeni. Znači, nije bilo mogućnosti da se izvuku, kaže brigadir HV-a Bruno Zorica.

Podnijeli su najveću žrtvu, ali nije bila uzaludna, čulo se i na ovogodišnjoj obljetnici bitke u šumi Rosinjača.

Ružu za svakog poginulog branitelja podno spomenika položili su učenici Trgovačke i komercijalne škole, koja nosi naziv poginulog Davora Milasa, a nakon obitelji svijeće su upalili i poklonili se 16-storici osječkih heroja i predstavnici državne, županijske i gradske vlasti, vojske, policije, političkih stranaka i brojnih braniteljskih udruga.

Ovdje danas, 31 godinu poslije u Osijeku, na poseban način izražavamo zahvalu svim našim hrabrim poginulim hrvatskim braniteljima, koji su živote položili za slobodu, njih 16 u šumi Rosinjača, kaže potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Do 5.12. i sam današnji dan su bili svakako jedni od najgorih dana, posebno za Osijek, jer je tada u biti i bio najveći napad na Osijek, i zadnje promjene crta južne obrane grada Osijeka. U svakom slučaju veliki broj poginulih, veliki broj onih koji su ostavili svoje živote za slobodu i neovisnost Hrvatske. Danas im se poklanjamo, sjećamo ih se i tako ćemo to činiti i u buduće, kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Neki dan smo proslavili 236. rođendan grada Osijeka i definitivno bez naših branitelja teško da bi Osijek bio slobodan i nepokoren grad. Ja im na tome zahvaljujem i na tome im vječna hvala, kaže gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

A u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja tragedije u Rosinjači i Dana obrane grada Osijeka održan je i tradicionalni maraton ''Krug zajedništva ljubavi i mira'', od spomen obilježja u Hebrangovoj ulici do Antunovca, trasom bivše južne osječke bojišnice.