STV Live
Ponedjeljak, 11. prosinac 2023.
6°C
"Danas ljudi znaju cijenu svega, a vrijednost ničega" -O. Wilde

Hrvatska

GODINE PROLAZE, SJEĆANJE NA HEROJE NE BLIJEDI: 32. godišnjica pogibije Tigrova u Erdutu – raketirani su s teritorija Srbije

Na današnji dan prije 32 godine dogodio se jedan od najkrvavijih događaja u prvim danima Domovinskog rata na istoku Hrvatske. S teritorija Srbije tadašnja JNA ispalila je više raketnih projektila na vojnu bazu hrvatske vojske kod Erduta. U napadu su poginula šestorica pripadnika jedinice, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu Tigrovi. Taj je napad prethodio masakru u daljskoj policijskoj postaji, a u čast poginulih branitelja položeni su vijenci i upaljene svijeće.

Godine prolaze, ali sjećanje na hrvatske heroje ne blijedi. Brojni članovi  obitelji poginulih Tigrova, prijatelji i suborci i ove su se godine okupili na mjestu spomen obilježja kod Erduta na kojem su trajno uklesana njihova imena.

U vojnoj bazi u tadašnjem odmaralištu Vodovoda kod Erduta smješteno je bilo 100-tinjak pripadnika prve gardijske brigade. Došli su u ispomoć hrvatskoj policiji, nakon srpske blokade Borovog Sela i Bijelog Brda početkom ljeta 91. godine. Stigli su iz Zagreba, Zagorja, Like, Dalmacije, Slavonije.

Te noći zasuti su s više od 120 raketnih granata ispaljenih s teritorija Srbije.

18 je pripadnika jedinice ranjeno, a šestero obitelji zauvijek zavijeno u crno.

U znak sjećanja na šestoricu ubijenih branitelja vijence su podno spomen ploče u blizini njihove pogibije položili i svijeće upalili članovi obitelji te brojna državna i lokalna izaslanstva i udruge.

Braneći Slavoniju, obranili su Hrvatsku, koja svoje branitelje nikada ne smije zaboraviti, čulo se i ovom prigodom u Erdutu.