STV Live
Petak, 14. lipanj 2024.
10°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

JEDAN OD STOŽERNIH FAKULTETA SVEUČILIŠTA: 45 godina osječkog FERIT-a – imao je ključnu ulogu u dolasku američkog investitora

Osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija slavi 45 godina svoga postojanja. Osnovan je 1978. godine kao studij elektrostrojarstva, a danas se smatra perjanicom osječkog Sveučilišta i pokretačkom snagom grada i ovoga dijela Hrvatske. Odigrao je i ključnu ulogu u dolasku američkog investitora, koji u Osijeku kreće s izgradnjom velikog proizvodnog IT pogona.

45 godina osječkog FERIT-a – imao je ključnu ulogu u dolasku američkog investitora
45 godina osječkog FERIT-a – imao je ključnu ulogu u dolasku američkog investitora

Hrvatska himna na početku svečane sjednice Fakultetskog vijeća FERIT-a u povodu 45. godišnjice postojanja. Veliki je to i važan jubilej, kao što je i važan ovaj fakultet za akademsku zajednicu i gospodarski prosperitet Osijeka i ovoga dijela Hrvatske.

- Danas svjedočimo uistinu i na nacionalnoj i na globalnoj razini IT sektoru koji sudjeluje na međunarodnim tržištima, koji isporučuje najaktualnija vrhunska rješenja i tehnologije svjetskim klijentima i mi smo ponosni da smo dio tog ekosustava, kaže dekan FERIT-a prof. dr. sc. Tomislav Matić.

Na FERIT-u trenutačno studira oko 1700 studenata na brojnim studijima iz elektrotehničkih, strojarskih, računalnih i informacijskih znanosti. Većina posao pronalazi još za vrijeme studija.

Mnogi od njih rade uz studiranje, koliko to obveze dozvole, i tijekom studija, tako da njihov najveći problem je što u konačnici odabrati i s čime će biti najzadovoljniji, kaže Matić.

FERIT je jedan od stožernih fakulteta osječkoga Sveučilišta, čulo se na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća.

Naravno da zajedno s upravom Fakulteta i uprava Sveučilišta nastoji da ih i kadrovski ojačamo, prvenstveno misleći na podmladak, ali isto tako smo si zacrtali da što prije i riješimo veliki projekt nove zgrade FERIT-a, koji će biti i najskuplji i najmoderniji unutar sveučilišnog kampusa, jer je FERIT upravo zbog važnosti koju ima u društvu takvu zgradu i zaslužio, kaže rektor Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac.

Smatraju to i u gradskoj i županijskoj upravi ističući i ulogu FERIT-a u dolasku američkog investitora u Osijek.

Tvrtka koja je odlučila investirati, američki Jabil, usku suradnju je prvo morala dogovoriti i s Fakultetom i sa Sveučilištem i srednjim školama na području OBŽ, jer djelatnici i zaposlenici moraju imati određene vještine. Te vještine će naučiti upravo na ovom fakultetu, i iz tog razloga je svakako Sveučilište dodana vrijednost, rekao bih čak puno više, morali bi na njima graditi i kreirati budućnost Osječko-baranjske županije, kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

FERIT je sudjelovao od samoga početka u razgovorima s njima i ono što je FERIT ponudio na razini te suradnje sigurno je značajno utjecalo na to da se investitor upravo odluči doći ovdje u Osijek. Surađujemo i na polju nove gradske poduzetničke stipendije, koja je kao pilot projekt počela u prošloj godini. Veliki broj studenata je upravo s FERIT-a i tvrtki koje su povezane s FERIT-om, kaže zamjenik gradonačelnika Osijeka dr. sc. Dragan Vulin.

Na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća FERIT-a okupili su se brojni gosti, a dodijeljena su i tradicionalna priznanja studentima za najbolje uspjehe u studiranju, izvannastavne aktivnosti i druge studentske rezultate.