STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
6°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

NAKON DVIJE GODINE U PUNOM SJAJU: 48. Olimpijada starih športova u Brođancima okupila više od 2000 natjecatelja

Nakon duge dvije godine, vratila se u punom sjaju! Tradicionalna Olimpijada starih športova u Brođancima okupila je mlade i stare iz cijele Hrvatske, ali i šire. Natjecatelji su se mogli okušati u kozani, ringlanju, skaknju u vreći, boćanju, hodanju na štulama i drugim sportovima.

48. Olimpijada starih športova u Brođancima okupila više od 2000 natjecatelja
48. Olimpijada starih športova u Brođancima okupila više od 2000 natjecatelja

Paljenjem olimpijskog plamena, a zatim i pucanjem iz kubura  otvorena je 48. Olimpijada starih športova u Brođancima. Posljednja nedjelja u kolovozu rezervirana je za tradicionalne discipline koje okupljaju mlade i stare zaljubljenike iz cijele Hrvatske, ali i šire.

600 natjecatelja iz 34 naselja što je ukupno oko 2000 natjecatelja. To je velika brojka. Zahvaljujući dobrom organizacijskom odboru, Olimpijada se nastavlja ovdje u Brođancima. Ja poznajem dosta tih disciplina kako se svake godine ovdje pojavljujem i dolazim na Olimpijadu od malih nogu, meni je uvijek nekako najatraktivnije potezanje konopa. To je disciplina koja se održava u završnom dijelu manifestacije, kaže Srećko Vuković, načelnik Općine Bizovac.

Nakon dvije godine pauze okupili su se novi, ali i stari natjecatelji. Među njima su i članovi Zavičajne udruge „Gibarac“.

- Mi smo od 2000. godine ovdje. Svake godine nastupamo. Inače smo Zavičajna udruga „Gibarac“, doselili smo  iz Srijema 90-ih godina. Svake godine imamo ekipu jer je to slično igrama koje su igrali pastiri kad su čuvali ovce, svinje, igrali se na našim ledinama, kaže predsjednica Zavičajne udruge "Gibarac" Osijek Marija Martinović.

Već jedno desetljeće sudionici brođanačke Olimpijade su i članovi Boćarskog kluba „Donji grad“ iz Osijeka. Svoje mjesto među popularnim disciplinama zauzela je i tvz. banga u kojoj se uglavnom natječu mladi.

 

Udaranjem od tlo banga se savija, a potom i pušta te odlijeće u daljinu. Postupak se ponavlja minimalno tri puta. A kraljica među disciplinama je i ona najglasnija - kandžijanje.

- Kod ove discipline je važno da bude isti pucanj jer se samo on mjeri. Kandžija treba biti dugačka dva metra, a držalo 50 centimetara. U jednoj minuti stil je slobodan, tko više puta otpuca, taj je pobjednik, kaže sudac i natjecatelj Stjepan Belošević.

Stjepan Belošević pobjednik je ove discipline već 38 godina. A njegova kandžija nikada ga nije iznevjerila. Tajna je, kaže, u dobroj izradi.

Izrađuje se od kože. To je jedna pastirska igra s kojom su pastiri čuvali goveda, svinje. Dok sam bio mali tad sam i ja naučio, ističe Belošević.

Za sudjelovanje u olimpijskom natjecanju je potrebna dobra volja, a ni iskustvo nije na odmet. Mlađe generacije izabrale su skakanje u vreći, hodanje na štulama i tokač, a malo stariji bacanje potkove i potezanje konopa. Po 48. put ova manifestacija je donijela ogromnu količinu zabave, druženje i neka nova iskustva.