STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

32. OBLJETNICA: 7. srpnja '91. JNA u Tenji stala na stranu četnika i pokazala svoje pravo lice

Na današnji dan prije 32 godine nedaleko Osijeka dogodila se jedna od prvih bitaka u kojima je JNA pokazala svoje pravo lice. U pokušaju oslobađanja prigradskog naselja Tenja tenkovi i oklopna vozila takozvane narodne armije izravno su pružili potporu pobunjenim Srbima i četnicima, te su tada život izgubila petorica hrvatskih branitelja. Njima je u Tenji odana počast polaganjem vijenaca.

7. srpnja '91. JNA u Tenji stala na stranu četnika i pokazala svoje pravo lice
7. srpnja '91. JNA u Tenji stala na stranu četnika i pokazala svoje pravo lice

Damir Hornung, Franjo Jusup, Zdravko Rittgasser, Đuro Kiš i Marko Zegnal. Imena su to mladih hrvatskih vitezova koji su junački izgubili živote u pokušaju oslobađanja Tenja od srbočetničkog agresora. Toga dana krenula je velika akcija u kojoj su uz Osječane i Tenjane sudjelovali i branitelji iz Orahovice i Slatine, no nakon prvotnih uspjeha u oslobađanju dijelova naselja skupina koju je vodio Đuro Kiš ostala je odsječena.

- Informacije su bile dosta konfuzne, jer smo imali problema sa sredstvima veze, uglavnom shvatili smo da su ovi dečki išli nešto brže od ostalih, da su se našli u okruženju i tek smo sutradan saznali, znači prave razmjere tog događaja, kaže zapovjednik Samostalne tenjske satnije 1991. Josip Valentić.

Odsječenim branitelja pomoć su pokušali pružiti njihovi suborci, no u tom nastojanju spriječili su ih tenkovi Jugoslavenske narodne armije koja je tada pokazala svoje pravo lice.

- Frustracija i ljutina, bijes, jer smo s jedne strane, ono su pucali po nama, a s druge strane smo imali zapovijedi da ne smijemo djelovati prema vojsci. U tom trenutku vojska nije još bila toliko, ajmo reći naklonjena četnicima, nekako su to pokušavali iznivelirati, ali gledajte, nas su tenkovi otjerali odavdje, ja sam osobno, znači bio na ovoj poziciji dvjesto metara odavdje, kad su se pojavili tenkovi bila je zapovjed, ne smiješ pucati, ne smiješ ovo, ne smiješ ono, vrati se nazad na početne pozicije i to je bilo otprilike tako, kaže Valentić.

Nakon ove nažalost neuspješne akcije agresor je došao na korak od Osijeka, a već taj dan iz smjera Tenje isti tenkovi koji su napali hrvatske branitelje gađali su civilne ciljeve na Sjenjaku. Tenja je ipak ostala posljednje mjesto koje je palo u neprijateljske ruke i to pet mjeseci kasnije - šestog prosinca, dan poslije tragedije u šumi Rosinjača, te je obrana na ovom području bila od ključne važnosti za zaustavljanje srbočetničkog osvajanja kod Osijeka.

- Tenja je dakle igrala vrlo visoku ulogu u njihovom pokušaju da bude odskočna daska za Osijek, i njihova dva pokušaja proboja prema Osijeku završila su tragično. Ovom prvom otporu koji su naši dali i kasnije organiziranom obranom čitave južne granice Osijeka stvoreni su uvjeti za obranu Osijeka, pa i šire, kaže Josip Talapko, predsjednik UHDDR OBŽ.

Na obljetnicu pogibije petorice hrvatskih branitelja Tenja odana je počast i svim drugim Tenjcima, braniteljima i civilima koji su platili najvišu cijenu za slobodnu Hrvatsku.

- Ovdje u Tenji u obrani domovine poginulo je 54 hrvatska branitelja, pa je evo ovo prilika da se odužimo i njima, a također Tenja je dio grada Osijeka u kojem je u borbi za domovinu i da se Osijek ostane i dalje Nepokoreni grad poginulo 1327 hrvatskih branitelja i 403 civila, kaže predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Tihomir Florijančić.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene kod spomen obilježja u Antunovačkoj ulici gdje su i poginula četvorica od petorice branitelje, dok je Đuro Kiš koji ih je vodio zarobljen i odveden u obližnje kino Tenja gdje je mučen i ubijen.