STV Live
Ponedjeljak, 22. srpanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Sport

AK SLAVONIJA ŽITO: Atletika u Osijeku ima veliku perspektivu

Atletski klub Slavonija Žito jedan je od najboljih atletskih klubova u Hrvatskoj godinama, a isto tako i ponajbolji klub u Osijeku i Osječko baranjskoj Županiji. I po masovnosti članova te ostvarenim pojedinačnim i ekipnim rezultatima. Klub je ove godine imao sudionike na čak 11 međunarodnih mitinga, postavljeni su novi državni rekordi, osvojene čak 102 medalje i 14 titula prvaka Hrvatske.

Atletika u Osijeku ima veliku perspektivu
Atletika u Osijeku ima veliku perspektivu

Sve je to postalo normalno za klub koji ima 9 trofeja u prvenstvu i Kupu Hrvatske te 27 kategoriziranih sportaša

"Kruna cijele sezone je osvajanje 3 mjesta Dominika Škorjanca na Europskom prvenstvu za juniore na 40 metara s preponama i 9 mjesto na Svjetskom prvenstvu, ali tu si još i Lovro Nedjeljković, pa tri medalje na prvenstvu Balkana Melani Bosić osvojila zlato i postala prvakinja Balkana u štafeti", kaže tajnik AK Slavonija Žito Marko Grgurić.

No to su samo europski uspjesi osječkih atletičara, a oni domaći već su nabrojani, pa tako nakon godina dominacija motke i velikih uspjeha Ivana Horvata koji je dvostruki osječki Olimpijac dolaze nove snage u drugim atletskim disciplinama.

"U zadnjih desetak godina motka je ta koja je dominirala. Tu su još i atletičari koji konkuriraju za velike priredbe popuit Luke Jakobovića i Melani Bosić, Mia Wild sa sedmim rezultatom u svijetu na  60 metara prepone", ističe Grgurić.

Ono što je najveći problem u klubu je devastirana atletska staza koja vapi za obnovom. Članovi ne mogu trenirati na otvorenom u riziku su s ozljedama na toj stazi prepunoj rupa, a i sam klub ne može organizirati veća natjecanja po kojima je godinama bio prepoznatljiv.

"Naše zapravo jedino borilište na otvorenom na kojem možemo ostvariti velike rezultate je uništeno, neupotrebljivo. To nam je najveći cilj da se to riješi da bi mogli nastaviti s tim rezultatima koje sad radimo", kaže Grgurić.

Zbog tih "ne uvjeta" na otvorenom, osječki klub može organizirati samo natjecanja u dvorani Gradski vrt, pa će tako u veljači sljedeće godine ponovno biti održan veliki međunarodni miting Memorijal Josipa Gašparca. Klub je organizacijski sposoban za domaćinstva državnih prvenstava, ali radi spomenute staze za to nema uvjeta. Zadnje je bilo doržano još 2017 . godine. Vrijeme je da se to promjeni, jer osječki atletičari to zasigurno zaslužuju.