STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
19°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Čita mi se

SLOBODNE KNJIŽNICE: Bajkovite kućice kao poticaj za čitanje, ali i put do stručne literature

Kako doprijeti do srca čitatelja, a ujedno pružiti dom knjigama – odgovor je u slobodnim knjižnicama. Njihovu korist uvidjeli su i studenti Odsjeka za kreativne tehnologije. Svoje su snage udružili s knjižnicom Akademije za umjetnost i kulturu kako bi načinili prave male knjiške oaze koje će knjige dovesti do pravih ruku – onih studentskih.

Bajkovite kućice kao poticaj za čitanje, ali i put do stručne literature
Bajkovite kućice kao poticaj za čitanje, ali i put do stručne literature

Osječki kampus doista je i postao bajka. Kuće iz filmova Harry Potter, Up i Baltazar osvanule su u dvorištu Akademije no u nešto manjem izdanju. Riječ je o 3 minijaturne knjižnice koje bi trebale omogućiti studentima da jednostavnije pronalaze i posuđuju potrebnu literaturu, ali i razvijaju čitateljske navike.

- Ideja je nastala tako, dakle kao što možete vidjeti, kućice su osim domova knjiga i domovi likova iz književnosti i filma, a mi na našem Odsjeku za kreativne tehnologije učimo scenografiju, kostimografiju i lutke pa samim time se razvila ideja da ne napravimo neke obične kutije u kojima će stajati knjige već da one  vuku neku priču koju mi zapravo cijelo vrijeme podučavamo na našem Odsjeku, kaže asistentica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku Lorna Kalazić Jelić.

- Akademija se nalazi na više zgrada i na više lokacija i trenutno se knjižnica Akademije nalazi u Tvrđi pa smo na taj način htjeli približiti knjižnicu tako da se i u samom kampusu nalaze te kućice i knjige da studenti mogu lakše doći do njih, kaže viša knjižničarka na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku Marta Radoš.

Za pretvaranje ideje u djelo najzaslužnije su kreativne studentice Akademije kojima će ove knjižnice biti od iznimne koristi.

- Nama na kreativnom odsjeku zapravo jako je važno i čitanje, ali i gledanje filmova i serija, ali naravno sve počinje nekako od književnosti od tih nekakvih drama, od takvih starih tekstova tako da nam je to jako, jako važno. I jako nam je bitno pronaći literaturu jer se malo govori zapravo o umjetnosti, malo je tekstova prevedeno na hrvatske jezike, pogotovo scenografija, nekakva lutkarska tehnologija, kaže studentica Scenografije za film Aleksandra Vukičević.

Svoje oduševljenje novopostavljenim knjižnicama ne kriju ni drugi studenti koji su svoj doprinos ovom projektu dali čitanjem ulomaka iz poznatih dijela.

- Sviđaju mi se super, stvarno mislim da su korisne. Jako jedna lijepa inicijativa studenata naše Akademije i mislim da će pridonijeti i nekakvoj suradnji između odsjeka, nekakvoj interakciji i općenito znanju studenata ove Akademije, kaže student Glazbene pedagogije Josip Blažević.

Knjižnice za sada imaju  manji broj stručnih djela, no svi zainteresirani svojim donacijama mogu ih obogatiti.