STV Live
Ponedjeljak, 22. srpanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Čita mi se

KINO URANIA: Besplatne projekcije za osjetljive skupine

Osim najnovijih filmskih hitova, gledatelji već dobro znaju da u osječkom kinu Urania mogu pogledati i predstave, nasmijati se uz stand-up komičare, poslušati koncerte. Ovdje su okrenuti i zajednici u kojoj djeluju, pa tako imaju i posebne programe, među ostalim i za osjetljive skupine.

Besplatne projekcije za osjetljive skupine
Besplatne projekcije za osjetljive skupine

Osječko Kino Urania odavno je puno više od mjesta gdje se prikazuju filmovi. Ovdje potiču svoje sugrađane na promišljanje o osjetljivim skupinama, ruše predrasude i promiču dijalog.

Iskazali su i solidarnost s Ukrajinom pa je tako održana još jedna projekcija crtića na ukrajinskom jeziku. Nedavno je u toj secesijskoj ljepotici obilježen i Svjetski dan osoba sa sindromom Down, a povodom Svjetskog dana Parkinsonove bolesti publika sutra u 19 sati može besplatno pogledati film Buđenja, s Robert De Nirom i Robin Williamsom u glavnim ulogama.

- Mislim da je film jedno izvrsno sredstvo koje komunicira što znači biti isključen, a zapravo biti samo djelomično uskraćen za neke funkcionalnosti. Osim toga na programu je i dalje film Beautiful minds koji također govori o jednoj sličnoj isključenoj skupini društva, a radi se o tetraplegičari, čiji doprinos zajednici može biti iznimno velik, ali postoje te neke predrasude koje je potrebno skinuti, kaže direktorica Kinematografa Osijek Marijana Bošnjak.

Nadovezujući se na Svjetski dan svjesnosti o autizmu, u utorak s početkom u 17:30 sati održat će se besplatna senzorna projekcija sinkroniziranog crtića Asterix: Tajna čarobnog napitka.

- To su projekcije za djecu koja slabije vide, čuju ili imaju poteškoće u ponašanju, projekcije su prilagođene djeci s takvim potrebama. Projekcije se održavaju uz diskretno svjetlo u dvorani, zvuk je tiši i djeca se mogu kretati za vrijeme projekcije, kaže Bošnjak.

Osim posebnih programa i najnovijih filmskih ostvarenja, Urania i narednih tjedana donosi predstave, stand up nastupe, ali i koncerte. Prvi koji nas očekuje je „Sevdah na filmu... i oko njega...“ 27. travnja.