STV Live
Utorak, 17. svibanj 2022.
16°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

12 PROJEKATA VRIJEDNOSTI VIŠE OD 314 MILIJUNA KUNA: Biciklima do EU projekata

Novo ruho osječkog Sakuntala parka, stvaranje prekogranične tematske turističke rute Osijek-Subotica, nabavka 175 gradskih bicikala, obnova stare pekare austro-ugarske vojske, izgradnja Trga Vatroslava Lisinskog, Regionalni centri kompetentnosti... Sve su to omogućili EU projekti u Osijeku, a s kojima su se upoznali mladi i to na biciklima.

Biciklima do EU projekata
Biciklima do EU projekata

EU projektom S.O.S. Subotica-Osijek uspostavljena je nova ruta kulturne baštine i tematski turistički put. Vrijedan je milijun i 66 tisuća eura, a zahvaljujući njemu obnovljen je Sakuntala park. Početak je to i nove priče o zelenoj infrastrukturi.

- Tako da se mi nadamo da će kroz dostupne natječaje biti prilike za prekrasne gradske perivoje i parkove, za niz revitalizacija, znači ne bi se radile rekonstrukcije. Pitanje je hoće li se Gradski vrt raditi na način kakav je nekad bio u smislu parka ili će tamo biti neki drugi sadržaji, ali svakako u smislu unošenja nekih novih elemenata u parkovne prostore kako bi ih građani još više koristili, kaže Kornelija Mlinarević, pročelnica UO za programe Europske unije Grada Osijeka.

A građani mogu koristiti i 50 električnih te 125 mehaničkih bicikala nabavljenih projektom E-mobilnost grada Osijeka. Još jedan s europskim predznakom je Centar za posjetitelje Tvrđa vrijedan 15 milijuna kuna.

- Zamisao je da svi autobusi koji dolaze u grad Osijek da to bude prijemna točka, na ovom mjestu radimo 20-ak parkirališta za autobuse. Sama zgrada ima 800 kvadrata i koncipirana je u 3 dijela. Središnji dio je prijemni centar za posjetitelje s prostorom za male prezentacije. Dio je predviđen prostor za trgovinu, kaže Krunoslav Plećaš iz UO za programe Europske unije Grada Osijeka.

Kako god došli u Osijek, turisti se mogu smjestiti i u hostel koji se nalazi u Edukativnom i informativnom turističkom centru mladih Stara Pekara. Trg Vatroslava Lisinskog dobio je novi izgled i postao najveća gradska javna pozornica. Tu je i projekt Odgovorne zelene destinacije Europske Amazone.

Novac Europske unije se koristi i u obrazovanju. Osječka Ugostiteljsko-turistička škola provodi dva projekta „teška“ gotovo 100 milijuna kuna.

- Regionalni centar kompetentnosti VirtuOS, soft dio projekta i Regionalni centar kompetentnosti VIRTUS to je infrastrukturni dio. Dakle Ugostiteljsko-turistička škola obnavlja infrastrukturu, oprema učionice i praktikume, obnavlja učenički dom i pretvara ga u Akademis. Imamo jačanje kompetencija odgojno-obrazovnih djelatnika koji će znanja prenositi na naše učenike, imamo promociju zanimanja. Imamo nove obrazovne programe, nove standarde, laže Lana Gubić Kučan iz Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Elektrotehnička i prometna škola Osijek također ulaže u obrazovanje i infrastrikturu zahvaljujući Regionalnom centru kompetentnosti ELPROS.

Uz pomoć EU sufinanciranja obnovljene su biciklističke staze na dionicama Biljska i Tenjska cesta, osječki EUROPE DIRECT Centar približava građanima Europu, a uz Tehničku pomoć Javna ustanova Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije pruža potporu.

Sa svih 12 projekata čija je vrijednost veća od 314 milijuna kuna, upoznali su se mladi i to na biciklima od EU projekta do EU projekta.

- Želimo da vide benefit uključivanja u EU fondove, prijave projekata, da pokažu i sami inicijativu i da se odgajaju u duhu toga da znaju da mogu računati na europska sredstva, da ona mogu značajno povećati kvalitetu života na našim prostorima i da je to na neki način i budućnost ovih krajeva, kaže Denis Ćosić, ravnatelj JU Županijske razvojne agencije OBŽ.

Osječko-baranjska županija u ovom trenutku ima osigurane 7,2 milijarde kuna za razvojne projekte.

- Gospodarski centar, RDC za voće i povrće, sustavi za navodnjavanje, I. gimnjazija koja će se uskoro početi raditi... to su sve veliki projekti koji imaju benefite, govorimo o projektima koji će generirati gospodarski razvoj, poljoprivredu, obrtništvo, poduzetništvo, znanstvena istraživanja i sve ono što će na kraju doprinijeti boljem i kvalitetnijem životu svih onih koji žive na području Osječko-baranjske županije, kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Događaj je organiziran povodom Dana Europe i Europske godine mladih.