STV Live
Subota, 02. ožujak 2024.
12°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

''DANAS JE LAKŠE S EU FONDOVIMA'': Bivši načelnici i djelatnici obilježili osnutak Općine Ernestinovo

Važan datum obilježen je u Ernestinovu. 30. travnja prije trideset godina u Osijeku je osnovana Općina Ernestinovo u progonstvu. Glavni zadatak tada im je bio okupiti prognanike koji su bili diljem Hrvatske i inozemstva i početi planirati povratak.

Bivši djelatnici općine, vijećnici i načelnici Općine Ernestinovo okupili su se kako bi obilježili tridesetu godišnjicu osnutka općine, koja je u progonstvu bila osnovana u Osijeku.

- Organizirali smo naše prognanike koji su bili razasuti po cijeloj Hrvatskoj, Mađarskoj i drugim dijelovima Europe. Prvo smo njih morali skupiti, javiti im da znaju da postoji općina. Radili smo i na prvoj obnovi u Hrastinu, jedinom naselju koje je u to vrijeme bilo neokupirano, kaže načelnik Općine Ernestinovo u progonstvu Ladislav Ferenc.

Ti poslovi su, kaže Ferenc, tada bili kao danas izgradnja Pelješkog mosta.

Jer nismo imali ni računalo. Prvo računalo nam je 1996. godine kupila Općina Jelenje. Potpisali smo 1998. godine suradnju s Općinom Viškovo koja traje i dan danas, kaže Ferenc.

Ladislava Ferenca nakon dva mandata početkom 2000.-ih naslijedio je također dugogodišnji načelnik Matija Greif.

Ja sam došao kao podstanar u zgradu koju vidite iza ambulante. Dakle, počeci nisu bili jednostavni. Treba biti uporan, vrijedan, pokušavati puno toga napraviti, a mislim da je taj kontinuitet postojao. Mi smo od razrušene općine napravili sve ovo, od spomenika do općinskog sjedišta, kaže bivši načelnik Općine Ernestinvo Matija Greif.

 

Nakon četiri mandata kao nezavisni, Greif kaže kako je na odlasku, općinu ostavio sa svom potrebnom infrastrukturom.

Od cesta, plina, kanalizacije koju smo pustili u pogon. Tako da je, osnova za nastavak i razvoj općine postavljena. To je ono što nas čini sretnima i ponosnima, kaže Greif.

 

Svi preduvjeti za razvoj općine sada su tu, kaže Greif, pogotovo kada postoje europski fondovi, kojih tada nije bilo, već se za europski novac oslanjalo na prekograničnu suradnju.