STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
14°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

DOBRE VIJESTI: Božićnice ove godine i osječkim umirovljenicima s mirovinama do 2500 kuna

Dobre vijesti za osječke umirovljenike s malim mirovinama. Grad Osijek i ove će godine njima, ali i socijalno ugroženim Osječanima isplatiti božićnice, a rastom cenzusa povećan je kako broj osoba koje će dobiti božićnicu, tako i ukupni iznos koji je u ovu svrhu izdvojen iz gradskog proračuna.

 

2,3 milijuna kuna ove je godine iz osječkog gradskog proračuna izdvojeno za božićnice za umirovljenike i socijalno ugrožene. Značajno je ovo uvećanje u odnosu na ranije godine, kao i povećan i broj osoba koje će božićnicu primiti početkom prosinca.

"Ono što je bitno za reći i što će sigurno obradovati naše umirovljenike je to da ćemo pomoć isplaćivati onim s mirovinom do 2500 kuna. Na taj način smo obuhvatili 10 000 osječkih umirovljenika i evo na taj način i kroz tu gestu ćemo im, ja sam siguran i uljepšati božićne blagdane koji su pred nama", kaže gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

 

Osim umirovljenicima božićnice će se u iznosu od 300 kuna isplatiti i za oko 585 građana u socijalnoj potrebi, kao i za 10 beskućnika smještenih u centru za prihvat beskućnika. Božićnice za umirovljenike, pak biti će podijeljene u pet kategorija.

"Prvi razred je do 1000 kuna koji imaju mirovinska primanja, oni dobivaju 400 kuna božićnice. Drugi razred je od 1000 do 1200 kuna, oni dobivaju 300 kuna božićnice, treći razred je od 1200 do 1700, oni dobivaju 250 kuna, od 1700 do 2000 dobivaju 150 kuna", kaže Drago Šerić, prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Osijeka.

Te je na kraju tu i novi razred umirovljenika s mirovinama od 2000 do 2500 kuna koji će dobiti sto kuna božićnice. Isplata kreće u prvom tjednu u prosincu putem usluga Hrvatske poštanske banke na kućnu adresu.

"Umirovljenici nema potrebe da podnose zahtjeve niti da dolaze kod nas, iste božićnice bit će isplaćene automatizmom putem Hrvatske pošte na kućnu adresu umirovljenika. Zahtjeve kao i do sada morat će podnijet samo eventualno novi umirovljenici koji nisu na popisu ili umirovljenici koji ostvaruju mirovinu iz dva ili više izvora, prvenstveno dijelom međunarodnih mirovina koje nisu evidentirane u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje", rekao je pročelnik UO za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka Romano Kristić.

Zahtjev mogu podnijeti putem elektroničke pošte ili telefonskim pozivom Upravnom odjelu za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo do 23. prosinca. U gradskoj upravi očekuju kako će u međuvremenu biti još najmanje šesto do tisuću naknadnih prijava osoba koje nisu obuhvaćene popisom.