STV Live
Ponedjeljak, 22. srpanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

ZAPOČELA ZIMSKA SEZONA U PROMETU: Cesting spreman, na vozilima obvezna zimska oprema

Od danas je započela zimska sezona na hrvatskim prometnicama. Na vozilima je obvezna zimska oprema, a komunalne službe uvele su prvi stupanj pripravnosti, koji po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, traje od 15. studenog do 15. travnja. Za novu zimsku sezonu spremni su u osječkom Cestingu, koji je predstavio svoj operativni plan za zimsko razdoblje.

Cesting spreman, na vozilima obvezna zimska oprema
Cesting spreman, na vozilima obvezna zimska oprema

Ljudi i strojevi su spremni.  Osigurane su dostatne količine soli i kamene sitneži, kao i sva druga potrebna infrastruktura za novu zimsku sezonu na prometnicama, koje održava osječki Cesting.

Kao i svake godine mi smo spremni. Cesting sam po sebi održava u tri županije 2 370 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta. To je veliki broj, stoga smo mi oformili stožer zimske službe. Napravili smo operativni plan, imamo 9 mjesta stalnih dežurstava, imamo naš info centar koji radi 7 dana u tjednu 24 sata, i u suradnji s policijom, meteorološkim zavodom  i sa svim ostalima spremni smo, kaže direktor Cestinga Dubravko Kučinac.

Određena su 4 stupnja pripravnosti, a kako se podižu na višu razinu angažira se ljudstvo i mehanizacija. Cesting raspolaže s velikim voznim parkom, koji se stalno obnavlja i nadopunjuje.

Samo ove godine za zimsku službu potrošili smo milijun i 800 tisuća kuna. Kupili smo jedan Unimog, nove posipače, nove ralice. Na raspolaganju, ovo govorim za tri županije, pošto radimo Vukovarsko-srijemsku, Osječko-baranjsku i dio Virovitičke, za zimsku službu ćemo imati 67 kamiona, odnosno vozila, i to je jedan dobar broj, otprilike jedno vozilo na 35 kilometara, kaže Kučinac.

S planovima i radom Cestinga zadovoljni su u upravi Osječko-baranjske županije i Upravi za ceste, u kojima ističu važnost dobre organizacije u zimskom periodu.

Zadovoljni smo i ovim što vidimo i u vidu strojeva, količinama soli, a ono što je najvažnije, zadovoljni smo sa spremnošću kadra i ljudi, koji rade u samom Cestingu. Ne treba zanemariti da tvrtka Cesting djeluje i održava ceste 365 dana u godini, što znači ne samo ovaj zimski period, nego cijelu godinu, i zaista možemo biti zadovoljni, kaže zamjenik župana osječko-baranjskog Mato Lukić.

- Drago mi je vidjeti da je Cesting kao i svake godine do sad spreman za provođenje programa zimskog održavanja. Uprava za ceste OBŽ je bez obzira na financijsku situaciju i povećanje cijena uspjela osigurati iznos dovoljan da bi se uspješno izvršio program zimskog održavanja županijskih i lokalnih cesta na području OBŽ, znači tu se radi o 904 kilometra, kaže ravnateljica Uprave za ceste OBŽ, Lejla Ševo.

A za zimske uvjete na cestama spremni bi trebali biti i svi vozači. Iz policije podsjećaju na zakonske obveze i pozivaju na oprez.

Zimska oprema je još uvijek po važećim propisima, znači postavljanje zimskih pneumatika na sva 4 kotača, to su pneumatici oznake M+S ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom utora ili šara 4 mm i sa pripremljenim lancima za postavljanje na pogonske kotače, kaže Romeo MolnarSlužba prometne policije Osijek.

Kazne su tisuću kuna za fizičke osobe, a 5 do 15 tisuća kuna za obrte i poduzeća. Za nekorištenje svjetala, koja su obvezna od 1. studenog, novčana kazna je 300 kuna.