STV Live
Nedjelja, 12. svibanj 2024.
14°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

REKORDNI PO BROJU POJEDENIH ČVARAKA, ALI I PO PONUDI: Čvarakfest i Zimski vašar u Karancu uz obilje ića, pića i dobrog raspoloženja

U Baranji je i ove godine zavladala prava pomama za čvarcima, osobito svježim, još toplim, onim najboljim – iz Karanca i to na 10. po redu Čvarakfestu i 16. Zimskom vašaru. Osim čvaraka našlo se tu još raznih autohtonih delicija, rukotvorina i antikviteta, a sami događaji privukli su goste iz svih krajeva te popunili baranjske smještajne kapacitete.

Miris vatre i topljene masti odnosno želja pa čak i potreba za „baranjskim tartufima“ i ove su godine privukli mnogobrojne ljubitelje najmasnije, ali najslasnije delicije u Karanac na tradicionalni Čvarakfest i Zimski vašar.

Topljenje čvaraka nije nimalo lak posao, potrebno je znanje koje se u Baranji prenosi s koljena na koljeno.

Naučio sam od svoga oca kao što je otac naučio od djeda. A tajna dobrih čvaraka? Morate miješati od dolje prema gore. Morate imati umjetničku držalu. I to je to. Režemo tanke, ali dugačke tako da ne morate žvakati već samo mrdate ramenima i oni silaze niz grlo. To vam je to!", kaže Kuhar Perica Kukić.

Nekada su čvarci bili hrana za siromašne, no, posljednjih godina ova je tradicionalna delicija prepoznata te je uz potražnju narasla i cijena.

Ovdje je velika potražnja jer ovdje ljudi dođu isključivo zbog čvaraka. A cijena? Mislim da ona uopće nije upitna, koliko god da čovjek stavi. Ali tu su oko stotinjak kuna – 120", kaže kuhar Hrvoje Kraljik.

No, s obzirom na činjenicu da je radnja ovog sajma smještena u Baranji, čvaraka nije bilo samo od svinjetine.

Posebnost među čvarcima, čvarci od šarana. Jeste. Svake godine se spremamo doći, a ove smo godine napokon i došli. Jeste li primijetili veliku potražnju za čvarcima od šarana? Jedva nam je išta ostalo koliko smo donijeli", kaže nam Arpad Šipec.

10. po redu Čvarakfest i 16. Zimski vašar rekordni su po broju pojedenih čvaraka, ali i po ponudi.

„Imamo 80 štandova proizvođača, prave baranjske, dakle domaće hrane iz Baranje i onoga što Baranja je i ono što treba kako bi se pokazala. Mi znamo što imamo, ali neka znaju i drugi. A po gostima, koji su nam danas došli, vidimo da znaju i oni što mi imamo. Uz klasičnu ponudu, kobasice, čobanac, šaran na rašljama...ti čvarci su nam samo jedan način da pozovemo goste kako bi došli", kaže organizator Vladimir Škrobo-Bajo.

A gosti su pristigli iz svih krajeva Hrvatske kako bi uživali u iću, piću i odličnoj zabavi.

Uz zadovoljne posjetitelje, zadovoljni su i sami izlagači odnosno proizvođači.

Upravo su ovakve tradicionalne manifestacije pravi magnet za posjetitelje jer se na njima može iskusiti, ali i okusiti bogatstvo seoskog turizma koji je posljednje dvije godine sve popularniji osobito među domaćim gostima.

Moram reći da je nemoguće odoljeti ovim mirisima na ovome sajmu. Ovo je još jedan dobar poziv svima, iz cijele Hrvatske, da dođu u Slavoniju i Baranju, da dođu u našu županiju. A kako epidemiološke mjere ne idu na ruku drugim zemljama, pozivamo sve građane Republike Hrvatske da posjete Osječko-baranjsku županiju i Baranju", kaže zamjenik župana OBŽ Mato Lukić.

Upravo kroz manifestacije ovakvog tipa, kakvih je u Baranji svake godine sve više došlo je do porasta broja posjetitelja, a čini se i kako sezona kontinentalnog turizma sve duže traje.

„Kao i prilikom svake manifestacije koju radimo, smještajni kapaciteti su popunjeni za vrijeme događaja. Međutim, ove godine smo, na sreću, popunjeni cijelu godinu. Razgovarao sam danas tijekom dana s našim iznajmljivačima te kažu da su popunjeni do drugog mjeseca, odnosno da imaju rezervacije. Uspjeli smo u naumu da Baranju prvenstveno približimo hrvatskim gostima", kaže Matej Perkušić, direktor TZ Baranje.

Zimskim vašarom u Karancu započela je manifestacija „Advent u Baranji“, koja će zbog epidemiološke situacije biti u nešto manjem obimu, ali koja će i dalje ponuditi mnoštvo prigodnih blagdanskih sadržaja kao i božićni sajam.