STV Live
Utorak, 17. svibanj 2022.
16°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

APEL PUTEM MEDIJA: Dan mimoza: Redoviti pregledi znače život

Tradicionalni, 15. Dan mimoza, koji se obilježava treću subotu u siječnju, preskočiti će se već drugu godinu zaredom zbog loših epidemioloških prilika. Ali i ove godine apel se šalje putem medija, a prvenstveno pripadnicama ljepšeg spola.

Dan mimoza: Redoviti pregledi znače život
dr. med. spec. Nikola Kraljik

Rak vrata maternice bolest je od koje niti jedna žena na svijetu ne bi smjela oboljeti. Riječ je o rijetkom karcinomu čiji je uzročnik poznat u 99,99% slučajeva – humani papiloma virusi.

- Ima ih u onih nekoliko grupacija, 300tinjak ih ima poznatih, od toga 10ak do 15ak njih čini taj soj visoko onkogenog tipa koji kod žena dovodi do promjene na sluznici grlića maternice kada se stanice počnu nekontrolirano dijeliti i daju već prve naznake nemira i poremećaja, kaže dr. med. spec. Nikola Kraljik, voditelj Službe za epidemiologiju.

A činjenica da je uzročnik poznat  uvelike pomaže kod otkrivanja ove bolesti u ranijim fazama putem papa testa i dijagnostike humanih papiloma virusa, ali po potrebi, omogućava i provedbu minimalnih zahvata kojim se ženama daruje zdravlje. Posljednja tri desetljeća Hrvatska broji oko 300 oboljelih žena od kojih 110 do 120 umire.

- Od nekih 200-tinjak slučajeva, 89% su ove prekanceroze. Nažalost 11% još uvijek čine ove invazivne, ali velik dio kod njih imate onu krajnost. Ili ih hvatamo u onoj minimalnoj invaziji kada sa minimalnim zahvatom darujemo ženi život, a imamo još i onih zapuštenih slučajeva, nažalost, gdje se radi o ženama koje nisu 20ak i više godina išle na pregled i upravo je to populacija na koju želimo apelirati, kaže Kraljik.

Da je epidemiloška situacija povoljnija, ovo bi bila tradicionalna 15. godina obilježavanja Dana mimoza za koji je rezervirana treća subota u siječnju. Apel ženskom građanstvu i ukazivanje na važnost redovitih odlazaka ginekologu mogu biti od velikog značaja za život žene.

- Sve one žene koje su zadnje dvije ili tri godine učinile papa test i on je bio uredan, nema potrebe da se boje, da ne idu i na godinu. Mogu taj razmak, koji mogu provjeriti sa svojim ginekologom, učiniti i za tri godine. Naravno da svaka žena svake godine treba obaviti ginekološki pregled gdje će se ultrazvukom pogledati ostale strukture ginekološkog trakta, svi organi male zdjelice da se usput mogu otkriti i svi drugi poremećaji, kaže Kraljik.

Procijepljenost djevojčica i dječaka protiv HPV-a u našoj županiji  povećala se sa 20%, kolika je bila do prije nekoliko godina, na 42%. U cijelo županiji, grad Osijek prednjači sa gotovo 55% s tim da je veći udio djevojčica.