STV Live
Ponedjeljak, 22. srpanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Vukovarsko-srijemska

POTPISAN UGOVOR: Derutni Eltzov crveni magazin u Vukovaru postaje Glazbeno-kulturno-umjetnički centar

Jednoj od najderutnijih građevina u Vukovaru – Eltzovom crvenom magazinu uskoro će, nakon više od dvadeset godina biti udahnut novi život. Potpisan je danas, naime ugovor za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju ove zgrade koja bi trebala postati Glazbeno-kulturno-umjetnički centar.

Derutni Eltzov crveni magazin u Vukovaru postaje Glazbeno-kulturno-umjetnički centar
Derutni Eltzov crveni magazin u Vukovaru postaje Glazbeno-kulturno-umjetnički centar

Nekada pravi spomenik industrijske arhitekture i mjesto povijesnih događanja, a danas derutno ruglo na ulazu u središte Grada heroja. Elzov crveni magazin s kraja 19. stoljeća devastiran je u Domovinskom ratu, no uskoro bi trebao postati glazbena meka Vukovaraca, pogotovo mladih.

- Gdje bi u perspektivi premjestili i glazbene odjele Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, odnosno škole koja djeluje u sustavu Osnovne škole, napravili moderne prostorije i funkcionalno opremljene i izgrađene za potrebe izvođenja glazbe i plesa, ali jednako tako i ostalih kulturnih manifestacija iz te domene na području grada Vukovara, kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

U gradskoj upravi ističu kako im je bilo važno krenuti u ovaj projekt jer devastirani objekt već dugo stoji na ulazu u središte grada, a istovremeno Glazbena škola treba novi prostor u kojem bi se mogla odvijati moderna nastava po najvišim standardima.

- Isto tako kako je gradonačelnik rekao planiramo i koncertnu dvoranu, planiramo i plesne dvorane, jedan studio za snimanje unutra, tako da bi to bio uistinu jedan moderan sadržaj koji bi omogućio razvoj glazbene kulture u gradu Vukovaru, kaže pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Grada Vukovara Darko Dimić.

A s obzirom na stanje u kojem se nalazi Eltzov crveni magazin pred gradom, kao i izvođačem radova projektiranja je veliki izazov. Od povijesne građevine preostali su tek zidovi koji nose tragove granatiranja, a čitava se unutrašnjost pretvorila u pravu džunglu.

- Svaki projekt na neki je način izazov, svaki projekt ima svoje ime i prezime, ovdje moguće da će biti nekakvih samo drugačijih izazova nego što su dosad bili, a vidjet ćemo. Mislim, drago mi je prije svega da je u mom gradu, jel, pa vjerojatno ćemo se više potruditi, a to može biti i dvosjekli mač, evo vidjet ćemo sve, kaže predstavnik tvrtke izvođača Tihomir Kostić.

A nakon što bude dovršena projektna dokumentacija vidjet će se i kolika će biti vrijednost projekta same rekonstrukcije crvenog magazina. U gradskoj upravi već su najavili kako će ga prijaviti na natječaje ministarstava i Europske unije.