STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
15°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

PARLAMENTARNI IZBORI: Desnica vodi u 9., a ljevica u 8. izbornoj jedinici

Prema anketi koju je provela agencija Digital 2X1 za ispitivanje javnog mijenja u osmoj izbornoj jedinici SDP-ova koalicija na predstojećim izborima osvaja najveći broj mandata. Izborni prag prelazi ukupno 5 lista.

Desnica vodi u 9., a ljevica u 8. izbornoj jedinici
Desnica vodi u 9., a ljevica u 8. izbornoj jedinici

U devetoj izbornoj jedinici koja obuhvaća Šibensko-kninsku županiju, sjeverni dio Zadarske i sjeverozapadni dio Splitsko-dalmatinske županije, HDZ na čelu s Ivanom Malenicom prema istraživanju agencije Digital 2x1 provedenom od 5. do 8. travnja, ima potporu 31,59 posto birača. SDP prevodi Sabina Glasovac, a dobiva 22,93 posto potpore. Na trećem je mjestu Domovinski pokret koji, s potporom od 15,46 posto glasova predvodi Damir Biloglav.

Miro Bulj nosi listu Mosta koja uživa potporu 5, 5 posto birača. U Sabor još ulazi i Ričard, odnosno Enio Meštrović s potporom od 5,24 posto birača.

Neodlučnih birača je oko 10 posto.

HDZ tako osvaja 6 mandata, SDP-ova koalicija 4, dva mandata osvaja Domovinski pokret, a Most i Ričard mogu računati na po jedan mandat.

Rezultati ankete u osmoj izbornoj jedinici koja obuhvaća cijelu Istarsku i zapadni dio Primorsko-goranske županije, pokazuju da SDP prevođen Peđom Grbinom osvaja 30,9 posto potpore birača. Drugi je HDZ predvođen Olegom Butkovićem, a uživa 21,6 posto potpore. IDS ima potporu 17,2 posto birača, a na čelu liste je Dalibor Paus.

Domovinski pokret i Pravo i pravda imaju potporu 6,3 posto birača, a na čelu liste je Ivan Vilibor Sinčić. Prag još prelazi Most na čelu s Marinom Miletićem s potporom od 5,2 posto. Neodlučnih birača je ovdje oko 10,5 posto.

Prema navedenom istraživanju SDP osvaja pet, HDZ 4, IDS 3, a Domovinski pokret i Most po jedan mandat.

Mogućnost statističke pogreške je 3 posto.