STV Live
Nedjelja, 16. siječanj 2022.
0°C
"Nikada nećete moći pobjeći od svog srca. Zato je bolje slušati što ima za reći." -P. Coelho

Osječko-baranjska

VAŽAN, ODGOVORAN I IZAZOVAN POSAO: Dokkici dodijeljena Nagrada za promicanje prava djeteta

Dječji kreativni centar Dokkica dobitnik je Nagrade za promicanje prava djeteta u ovo godini. Nakon ovog velikog uspjeha nastavljaju s novim, još boljim projektima.

Dokkici dodijeljena Nagrada za promicanje prava djeteta
Dokkici dodijeljena Nagrada za promicanje prava djeteta

Nagrada za promicanje prava djeteta otišla je u ruke osječke Dokkice. Ines Novak, Ivana Lukić, Andrea Žulj Jurišić i Doroteja Blagus čine tim koji ima zajednički cilj – učiniti svijet boljim mjestom za djecu.

"Nagrada za promicanje prava djeteta je nešto što sam, moram priznati, priželjkivala dugi niz godina. Ovo je godišnja nagrada za 2021. godinu, međutim Dokkica od samih svojih početaka, od 2011., radi na promicanju dječjih prava. Dug je to put kojim smo koračali, nekad nas malo manje, nekad više, sada najviše. Ja sam od samih početaka u Dokkici, kada se ona ajmo reći „rodila“. Danas nakon dugog niza godina rada mogu s ponosom reći da imam jedan prekrasan tim ljudi koji su izuzetno motivirani za ostvarenje vizije i misije Dokkice", kaže Ines Novak, predsjednica Dokkice.

Raditi s djecom i za djecu predstavlja izuzetno važan, odgovoran i izazovan posao. Trud i rad su konačno prepoznati, no za njih su najveće priznanje zadovoljna djeca i obitelji.

"U budućem periodu, Dokkica će uz još snažniji tim razvijati nove usluge za djecu i obitelji s poteškoćama u razvoju. Ja bih voljela to spomenuti, s obzirom da se radi o jednom zaista važnom projektu za našu regiju. A s ovom nagradom ćemo krenuti dalje hrabro koračati i boriti se u ovim nezgodnim vremenima u kojima nikako ne bismo voljeli zaboraviti na djecu i našim, već poznatim sloganom „Za djecu, s djecom i zbog djece“ upravo želim poslati poruku i podsjetiti, za početak, barem one čiji je rad i djelovanje vezano uz djecu da ne posustanemo. U ovim groznim vremenima gdje se čini da su neke druge stvari važne, važna su jedino djeca. Ne zaboravimo da će ta ista djeca danas, sutra biti odrasli koji će trebati preuzeti svijet koji smo dosad stvarali. Hoće li biti u stanju? Ako im sada ne pomognemo, mislim da neće", kaže Novak.

S ovom nagradom, Dokkica želi podsjetiti na važnost poštivanja dječjih prava koja su ujedno i njihove potrebe. Prava proizlaze iz potreba, a potrebe označavaju nešto važno.

"Pomozimo djeci razumjeti njihova prava. Pokušajmo i mi odrasli razumjeti njihova prava. Vrlo četo čujemo od djece da ih odrasli ne razumiju i ono što ih najviše boli je to što djeca kažu da ih odrasli uopće ne čuju. Ne prihvaćaju njihova mišljenja jer smatraju da nisu dovoljno dobra. Međutim, ja iz svog osobnog iskustva, već 12 godina direktnog rada s djecom, mogu reći da djeca razmišljaju bez filtera koje smo stvorili mi odrasli", kaže Novak.

Moramo poštovati djecu i njihova prava jer su upravo oni Veliki potencijal za budućnost.  Probudimo dijete u sebi jer ćemo na taj način i djecu bolje razumjeti.