STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
15°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

STIPO MLINARIĆ: ''Domovinski pokret je spreman za izbore, svaki dan s ovom Vladom je poguban''

U kojoj to europskoj državi osim Hrvatske manjine odlučuju tko će biti premijer, koji će se vojni avioni kupiti ili hoće li se uvesti vojni rok, upitao je na konferenciji za novinare saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić. Komentirao je najavu raspuštanja Sabora čime su stvoreni uvjeti za proglašenje izbora rekavši kako je Domovinski pokret bio spremni za njih još jučer, te kako je svaki dan s ovakvom Vladom korak unazad.

U ime Domovinskog pokreta mogu reći da smo mi za izbore bili spremni još jučer, ustvrdio je saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić. Podsjetio je kako je njegova stranka još 23. veljače u Sabor dovela predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i tražila njegov opoziv. Zašto? Zato što vodi koruptivnu, klijentelističku vlast i svaki dan ostanka takve vlasti poguban je za Hrvatsku, kazao je Mlinarić.

Pogubno je za naše mlade koji iseljavaju, pogubno je za hrvatsko selo koje umire, pogubno je za hrvatske gradove, pogotovo manje koji se prazne, a pune se Austrija, Njemačka i Irska s našim mladim i školovanim ljudima. Znači svaki dan s ovakvom Vladom je zapravo korak unazad, kaže saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić.

Dodao je i kako Domovinski pokret spreman za izbore te nude ono što HDZ nikada neće moći ponuditi hrvatskom narodu, a to su poštenje, čestitost i ljubav prema svojoj domovini, bez korupcije, krađe, i gledanja svojih interesa. Umjesto toga gledamo na naše mlade i naše umirovljenike, to su dvije skupine koje su najugroženije, upozorio je saborski zastupnik.

- Sve je ukazivalo na to da će izbori biti sada. Ništa nas to nije iznenadilo, mi smo to znali čim je donesen zakon o koeficijentima, mi smo znali da će izbori biti kraj četvrtog i početak petog mjeseca. Samo, Andrej Plenković i njegovi ministri su se grdno prevarili. Ako oni misle da su naše medicinske sestre, naši doktori, naši učitelji i profesori, naši vojnici i policajci, da su oni idioti i da će nasjesti na nešto što će mu netko dati povećanje plaća od 80 eura ili 100 eura. Ako oni misle da će prevariti hrvatskog radnika, poštenog koji radi za svoju plaću što će mu dat neku mrvicu, grdo su se prevarili, kaže Mlinarić.

Ako misle da će zaokružiti koruptivni HDZ koji je pokazao da im milijarde kune ništa ne znače varaju se, nastavio je Mlinarić podsjetivši kako je samo u slučaju INA zamračena milijarda kuna, a ni danas ne znamo što je s time. Jesu li novci vraćeni u državni proračun, a počinitelji procesuirani? Sve je ostalo apsolutno ispod radara, dodao je.

Taj radnik, ta medicinska sestra koja radi dvanaest sati, od sedam ujutro do sedam navečer ili noćne smjene, od sedam navečer, do sedam ujutro, ona je krvavo zaradila svoju plaću. Nije njoj Andrej Plenković apsolutno ništa dao niti ova Hrvatska vlada. Ako je Andrej Plenković, ili njegovi ministri, ako su ikom išta dali iz svog džepa evo slobodno ih ja pozivam za ovu govornicu, nek dođu i nek kažu koliko su ljudi pomogli osobno iz svoga džepa, od svoje plaće, dodaje Mlinarić.

Ne volim se hvaliti, no tada ću reći što sam ja napravio u četiri godine, a imam sto puta manje od njih, i ne trebam više, što će mi pet stanova, pet vikendica i pet automobila, upitao je Mlinarić. Prozvao je i ministra branitelja i potpredsjednika Vlade Tomu Medveda rekavš kako se jučer razotkrio kada je rekao da HDZ ide na izbore sa svojim koalicijskim partnerima.

Tomo Medvedu, sretno ti sa SDSS-om, s Vojislavom Stanimirovićem, s Draganom Jeckov, Miloradom Pupovcem i ostalima. U hrvatskom Ustavu stoji da se osam zastupnika manjina bira u Hrvatski sabor. Po nama iz Domovinskog pokreta to je totalno nepravedno. To je totalno nepravedno. Kad bi bili u poziciji, kad bi imali sto i jednu ruku, to bi promijenili. Zašto bi Furio Radin ili bilo koja druga nacionalna manjina s osamsto glasova ušao u hrvatski Sabor i odlučivao o milijardama? Zašto? U kojoj to europskoj državi ima takav model?, pita Mlinarić.

Ali dok je to još u Ustavu, dok ne budemo imali prigode to promijeniti recite mi u kojem to zakonu stoji to što komuniciraju Plenković, Medved i Bačić da manjine moraju biti u Vladi, upitao je Mlinarić. U kojem to zakonu ili Ustavu piše da SDSS mora sudjelovati u Vladi? Mi mislimo da ne smije i ne treba sudjelovati u Vladi, kazao je.

Nacionalne manjine trebaju financirati svoja kulturno-umjetnička društva, neka svoja događanja, neka svoja obilježja, nebitno je li to mađarska nacionalna manjina, češka, albanska, ili srpska nacionalna manjina, ali to je to. Ali da oni odlučuju tko će biti premijer ove države, koje ćemo avione mi kupiti, i braniti zapravo svoj zračni prostor, da oni odlučuju hoćemo li uvesti vojni rok ili nećemo, ja mislim da to nacionalne manjine nigdje u svijetu ne služe za to, zaključuje Mlinarić.

To ima samo u Hrvatskoj zahvaljujući HDZ-u, ali i SDP-u. To su te dvije partije donijele u Ustav i napravile problem generacijama, zaključio je Mlinarić.