STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
27°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

''NEĆEMO NIKOGA UCJENJIVATI, NEĆE SE NAS UCJENJIVATI'': Mario Radić: ''Ne možemo biti sa SDSS-om i Možemo''

Mi smo pri kraju svih naših procesa i postavki za pregovore. Večeras imamo Predsjedništvo koje će trajati do kasno u noć. Imamo neformalne konzultacije sa svima. Očekujemo da sutra krenemo u pregovore sa svim stranama, kazao je danas zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić. Ponovio je da će se držati osnovnih načela iz njihove predizborne kampanje, kao i to da u Vladi ne planiraju biti s predstavnicima SDSS-a i platforme Možemo.

Mario Radić: ''Ne možemo biti sa SDSS-om i Možemo''
Mario Radić: ''Ne možemo biti sa SDSS-om i Možemo''

Domovinski pokret će pregovarati sa svima. Pozivamo i SDP i Most da naprave pregovarački tim i da vidimo postoji li tu većina, kazao je Mario Radić te istaknuo i one koji su im neprihvatljivi.

- Mi smo formalisti u svakom pogledu. Odluka Predsjedništva od prije dvije godine je da mi ne možemo biti sa Možemo i SDSS-om i mi moramo poštivati odluke Predsjedništva. Ne možemo surađivati i biti dio vlasti s te dvije stranke. Razlozi nisu nekakva netrpeljivost – SDSS je sljednik stranke koja je nastala iz rata SDS-a, a Možemo iz razloga koji po nama nisu ustavni, kaže zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić.

Demantirao je napise medija o navodnom dogovoru DP-a i HDZ-a.

Mi ne računamo ni na što. Tek krećemo na pregovore, tu ćemo sve razjasniti. U ovome trenutku nemamo ništa. Vidio sam jako puno spinova i ja vam kategorički tvrdim da ništa od toga nije istina. Ako nismo pokrenuli pregovore, ne može biti ni poruka što tko traži, na koji način. Nismo tražili nikakva ministarstva jer nismo imali nikakve pregovore s bilo kime. Imali smo neformalne razgovore, ali to nisu pregovori. Nitko nam ništa nije nudio, kaže Radić.

Komentirao je izjavu Sandre Benčić iz Možemo da treba spriječiti formiranje najdesnije vlade u povijesti Hrvatske. Istaknuo je kako je s njom bio na puno sučeljavanja i otprilike mu je jasno kako ona razmišlja. Mi smo dva potpuna stranačka antipoda i nemam što komentirati, poručio je Radić.

O SDP-ovoj ideji da treba konstituirati Sabor u kojem trebaju biti svi oni koji su bili kontra HDZ-a kazao je da o tome ništa ne misli te je ponovio da će imati pregovore sa svima, ali i da ad hoc većine nisu u redu.

Na novinarsko pitanje Stipo Mlinarić Ćipe, komentirao je svoje ranije izjave o premijeru Andreju Plenkoviću.

To je bio opoziv Andreja Plenkovića 24.2.2023. u 1 sat navečer u sabornici gdje sam rekao aludirajući na lopov da su ukrali referendume, onda pustite cijelu izjavu i vidite što sam rekao. Ukrali su dva refernduma, to su činjenice ja ne bježim od svoje izjave koju god sam dao u Saboru ili pred novinarima tad što sam rekao i stoji i danas, dva referneduma su ukradena ljudima. Skupljeno 400 000 potpisa  bačeno u smeće. Prema tome s punim pravom izgovoreno. To su činjenice i ja ne bježim od svojih izjava. Tada što sam rekao, to je stajalo. Dva referenduma su ukradena ljudima. Sad to vaditi iz konteksta mene novinar pita s kim ćemo biti koalicijski partneri pita što ste vi rekli prije 2 godine, jeste vi nazvali nekog nekako, kaže Stipo Mlinarić.

Ako ćemo postavljati stvari ovako kako vi postavljate ova država neće imati ni jednu vlast. Šta je izgovorio Most nama, šta smo mi Mostu, šta je SDP nama, šta smo mi SDP-u. Šta je izgovorio tko HDZ-u, šta ste vi kolege se međusobno naslušali, nagledali, neće biti vlasti nikakve. Kad bi se tako gledalo šta je tko kome govorio tu većine nikad neće biti. Domovinski pokret će pregovaratoi sa svima. Neki od nas su bili u ratu, u ratu se pregovara s onim tko je s druge strane pa napravite pregovore, kaže Radić.

Radić je odgovorio i na novinarsko pitanje kazavši kako neće povući kaznenu prijavu protiv Plenkovića. Kad ju jednom predate to je gotovo, zaključio je.