STV Live
Srijeda, 18. svibanj 2022.
16°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Hrvatska

PROKOMENTIRALI PROTEKLU SJEDNICU GRADSKOG VIJEĆA: Domovinski pokret: Zašto sustav nije brzo reagirao i u slučaju Žalac?

Iz Domovinskog pokreta prokomentirali su proteklu sjednicu Gradskog vijeća koja je, prvo zbog izostanka vijećnika vladajućih prekinuta, a potom jučer i nastavljena. Vijećnik suverenista priveden je uoči sjednice na obavijesni razgovor zbog događaja u kojemu on nije predmet interesa, poručili su iz Domovinskog pokreta, a što vide kao više od slučajnosti.

Domovinski pokret: Zašto sustav nije brzo reagirao i u slučaju Žalac?
Ivana Mujkić (DP)

U Domovinskom pokretu uvjereni su kako se privođenje vijećnika Hrvatskih suverenista Nemanje Savanovića na obavijesni razgovor, a zbog čega nije mogao prisustvovati posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, nije slučajno dogodilo netom uoči sjednice.

"Znakovito je da se to dogodilo prije nekakvih 40-ak dana. 40-ak dana se nije događalo ništa. Vjerujem da su imali vremena pozvati osobu koja nije bila dio tog događaja na obavijesni razgovor, vidjeti o čemu se radi. Međutim, dan uoči sjednice Gradskog vijeća ta osoba se privodi na 24 sata, puštena je sat vremena nakon prekida sjednice Gradskog vijeća", kaže Ivana Mujkić iz Domovinskog pokreta.

Kada su u pitanju javni dužnosnici i mogući kriminal, u Domovinskom pokretu zalažu se, kažu, za načelo jednakosti.

"Prema svima jednako. Imali smo slučaj ministrice Žalac, koji je završio kako je završio. Do dolaska javnog tužitelja naš pravosudni sustav nije vidio ništa sporno. Zanima me na koji način je ona privedena na obavijesni razgovor", kaže Mujkić.

Od sjednice je oporba, dodaje, pokušala napraviti slučaj, i predstaviti prekid kao svojevrstan cirkus. Potpredsjednik Gradskog vijeća David Vlajčić, kaže kako su bez obzira na izostanak vijećnika, sjednicu htjeli održati i dati priliku oporbi za glasanje o točkama.

"Nisu htjeli sudjelovati u radu. Tako smo otvorili dnevni red, prvu i drugu točku, vidjeli u kojem smjeru ide. Nakon toga sukladno poslovniku smo se povukli i predsjednik je sukladno članku 72 sjednicu zakazao za slijedeći dan i sat, slijedom čega sama legalnost sjednice nije upitna", kaže potpredsjednik Gradskog vijeća David Vlajčić (DP).

U konačnici, sjednica je bez daljnjih zastoja privedena kraju, izglasane su sve točke, uključujući i rebalans proračuna, ali i povećavanje iznosa za novorođenčad.