STV Live
Utorak, 17. svibanj 2022.
16°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Kazalište

KAZALIŠTE: Fedra i zabranjena ljubav, zatomljena strast, te sramota premijerno u osječkom HNK

Zabranjena ljubav, zatomljena strast, sramota, istine i laži, zablude... Sve će se to naći u posljednjoj ovosezonskoj dramskoj premijeri Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, u tragediji Fedra napisanoj prema grčkom mitu, a u režiji Roberta Raponje.

Fedra i zabranjena ljubav, zatomljena strast, te sramota premijerno u osječkom HNK
Fedra i zabranjena ljubav, zatomljena strast, te sramota premijerno u osječkom HNK

Koliko nekontrolirana strast može biti kobna pokazuje Fedra, tragedija ujedno nova premijera osječkog HNK. Utjelovila ju je nacionalna dramska prvakinja Sandra Lončarić koja kaže kako Fedra nije uspjela iskontrolirati svoju ljubav i strast, a koje su je onda odvele u propast.

- Vrlo jedna zanimljiva uloga, prvenstveno meni kao glumici je zanimljivo to što ima široku lepezu emocija u cijeloj ulozi. Fedra si na početku čak želi oduzeti život jer ne može kontrolirati tu svoju ljubav prema svom posinku. Poslije toga ima emocije gnjeva, ljubomore, opet depresije tako da zaista jedan glumački zanimljiv i naporan lik, kaže Sandra Lončarić, glumica.

Ali i emocionalno intenzivan.

- Ja sam se na početku rada na ovoj predstavi čak malo i pobojala hoću li uspjeti izdržati intenzitet svega toga jer morate znati da mi glumci i kad probamo uživimo se u ulogu, a Fedra je specifična po tome što je zaista cijelo vrijeme depresivna, tako da sam se morala uživljavati svako malo i privatno izlaziti iz tih stanja, kaže Lončarić.

U tom jednom od najznačajnijih djela francuske klasicističke tragedije Jeana Racinea publika će, moglo se čuti, puno toga doživjeti. I antiku, i čuveni Fedrin kompleks, odnos društva prema krivo optuženima, temu primopredaje vlasti...

- A vidjet ćemo i nešto što je zapravo ovdje negdje ispod svega, razum, pamet, to je sve nešto nadnaravno, veliko. Ali onda imamo emocije koje su onda iznad razuma, iznad svega, ali ovdje postoji još nešto to je iznad, iznad, iznad – to je strast, požuda, nagon, to je nešto što nas jako determinira i jako utječe na emocije i na razum, kaže glumac Vjekoslav Janković.

- Tu je zanimljiv Racine i svevremen, upravo u tome što ta strast toliko obuzme čovjeka da izgubi mjerilo stvarnosti, kaže redatelj Robert Raponja.

Te sirove, naturalističke strasti autor je, govori Raponja, umio stihom.

- Racinea je gradio tragediju u napetosti između unutarnjeg i vanjskog tako da se cijela tragedija može pratiti kao kontinuirana dijalektika istine i laže, zablude i uvida, točnih i netočnih informacija koje dobivamo. Publika će biti postavljena u poziciju da detektira što je istina, što su stvarne činjenice, a opet svaka činjenica nosi određene emocionalne, jake i burne reakcije, dodaje Raponja.

Burne reakcije dovode do sukoba, a glumce je za borilačke scene u ovom komadu pripremio Dragan Franjković koji je s njima radio i kondicijske pripreme.

Predstava je inače, prilagođena i za slijepe i slabovidne osobe.

Premijera je u petak u 20 sati.