STV Live
Ponedjeljak, 20. siječanj 2025.
-2°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

KOZMETIKA, ČOKOLADA I DNA: Festival znanosti djeci i mladima otkrio tajne znanstvenog svijeta

Od čega nastaje čokolada i kakvog je okusa kakaovo zrno, kako vizualizirati vlastitu DNA, ali i kako kavu ili kokosovo ulje pretvoriti u kozmetički proizvod? Sve to kroz razne eksperimente mogli su otkriti učenici i vrtićarci na još jednom Festivalu znanosti u Osijeku čija je ovogodišnja tema „Priroda i društvo“ i to kroz deset zanimljivih radionica.

Festival znanosti djeci i mladima otkrio tajne znanstvenog svijeta
Festival znanosti djeci i mladima otkrio tajne znanstvenog svijeta

Osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet ovih dana pretvoren je u laboratorij u kojemu su glavnu ulogu imali najmlađi znanstvenici ili oni koji će to tek postati.

Pripadnice nježnijeg spola najviše je privukla prostorija iz koje su se širili mirisi lavande i drugog začinskog bilja koji su uz malo truda i znanja pretvoreni u kozmetičke proizvode i ukusne čajeve.

Ova radionica mi se najviše sviđa zato što se sve radi od prirodnih sastojaka, zato što možemo svašta nešto novo naučiti, kako iskoristiti biljne materijale u stvaranju na primjer balzama za usne, pilinga i slično, kaže učenica OŠ Dragutina Tadijanovića Vukovar Ema Kumer.

Koristili smo kokosovo ulje koje se može koristiti i za mazanje kože, održavanje oralne higijene, koristi se u prehrani, shea maslac koji je uglavnom u kozmetici, kakao maslac koji je isto u kozmetici, bademovo ulje, kaže učenica Medicinske škole Osijek Emilija Arbutina.

Dok su jedni kakao i bademe koristili kako bi nahranili svoju kožu, kosu ili nokte, drugima je ipak bilo draže sve to pojesti na radionici „Čokoladni orašidi“. Osim što su uživali u degustaciji čokolade, osječki osnovnoškolci puno su toga i naučili.

Ja volim čokoladu zato jer je fina, ukusna i slatka i jako ju volim, a najviše volim neku rozu, kaže učenica OŠ Mladost Ena Putnik.

Da bi proizveli čokoladni orašid, odnosno dražirani badem, lješnjak ili neki drugi orašasti plod morate imati čokoladu, a na ovoj radionici u konačnici naučit ćemo i malo o povijesti proizvodnje čokolade, odnosno koje su to sirovine za proizvodnju čokolade, odakle kakao kao osnovna sirovina potječe, te koji su sve osnovni sastojci i tehnološki proces za proizvodnju čokolade, kaže Antun Jozinovićprofesor na PTFOS-u.

Ništa manje zabavno nije bilo ni na radionici „Vizualizirajte svoju DNA“  gdje su učenici u samo nekoliko minuta korištenjem raznih kemikalija otkrili kako izgleda glavna tvar u našim organizmima.

Čitava priča se svodi na to da mi zapravo radimo jedan obrat DNA. Inače naša DNA je u stanici jako zgusnuta, a mi sad radimo obratno. Naši sudionici ispiru usta vodom i onda kad isperu stanice usta vodom, dodaje se otopina za otapanje stanica, nakon toga se stavi etanol i naša DNA koja je inače dugačka dva metra u svakoj stanici se vidi kao bijela mrežasta tvorevina, kaže Ivica Strelecprofesor na PTFOS-u.

Prvi put sam se susrela i bilo mi je jako zanimljivo zato što sam vizualizirala svoju DNA koja se nalazi u mojoj stanici i bilo mi je zanimljivo pratiti sve te promjene, kaže učenica Medicinske škole Osijek Mia Pančić.

Sve ovo dio je Festivala znanosti koji na zanimljiv i kreativan način djeci i mladima otkriva tajne znanstvenog svijeta, a ove godine u središtu je tema „Priroda i društvo“.

Prehrambeno-tehnološki fakultet se svake godine sa zadovoljstvom uključuje u ovakve manifestacije tako da smo ove godine pripremili 11 radionica. Deset radionica se danas odvija na našem fakultetu, jedna u srijedu u Parku prirode Kopački rit, a u petak imamo jedno predavanje profesorice Dajane Gašo-Sokač vezano za sintetske boje i zelenu kemiju, kaže voditeljica Festivala znanosti na PTFOS-u Blanka Bilić Rajs.

Nada se kako će ovaj događaj sve sudionike opremiti novim znanjima i iskustvima, ali i kako će ih jednog dana motivirati da svoje obrazovanje nastave upravo na ovom fakultetu.